joi, 8 octombrie 2015

Prajitura cu mere,nuci si gris (rapid de preparat)

O reteta de prajitura extraordinara,rapida ,in care toate ingredientele sunt manevrate usor,doar amestecate  si turnate intr-o tava.O minune puternic parfumata cu scortisoara,vanilie si rom.Pornind de aici, va veti da seama cum o prajitura simpla ca aceasta, va lumineaza o zi obisnuita .
Amestecul fainii,cu gris,taierea untului si razuitul merelor sunt activitati usoare si relaxante ! 
Merele nu se calesc si nu se scurg de suc !!!
Pont : puteti adauga in compozitia de mere si o ceasca de gem de gutui.





Serviti si cu inghetata de vanilie ! :)



Ingrediente :

1 kg mere curatate si razuite
200 g nuci macinate grosier
200 g unt sau margarina (daca o faceti de post)
1 cana de faina
1 cana de gris
100 g zahar
1 plic praf de copt
esenta de vanilie,rom si scortisoara - acest amestec iti va mirosi a coniac

miere pentru servit ( optional )

Mod de preparare : 

Intr-un bol, amestecam bine ingredientele uscate ( faina,grisul,zaharul si praful de copt).


Peste merele razuite vom pune scortisoara,esenta de vanilie si putina esenta de rom.Le amestecam.
Putem adauga si gem de gutui (eu am pus).
Untul il taiem in cubulete pe care le impartim in 3 parti .
Impartim in doua parti egale ingredientele uscate si amestecul de mere.
Tapetam cu unt si gris o forma patrata sau rotunda (eu am facut prajitura intr-o forma de tort de 28 cm,cu centura).
Pe fundul tavii vom imprastia prima parte de unt,apoi punem prima parte de ingrediente uscate si deasupra prima parte de mere aromate. Continuam cu ultima parte de ingrediente uscate si a doua parte de unt peste ele.



 Deasupra va fi a doua parte de mere peste care imprastiem nucile macinate.Si untul cubulete.


Dam la cuptor pentru 50 de minute la foc mediu.


Lasam prajitura sa se raceasca complet.

Serviti prajitura rece, stropita si cu putina miere,daca doriti !

Pofta buna ! 

Hai, trebuie sa o preparati,este o bunatate !

Pe locuri,fiti gata...start ! :)





20 de comentarii:

  1. cred ca am sa incerc si eu reteta ca am mere din belsug...:)

    RăspundețiȘtergere
  2. Tocmai ce am facut-o .... super buna :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Merele se storc si se calesc?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu se storc deloc, putin se mesteca pe foc, dar doar maxim 1 minut, ca sa nu se piarda sucul lor. Care ajuta enorm la gatirea prajiturii. In rest, o minune de prajitura!!! Gustoasă.

      Ștergere
  4. Cristina, am precizat inca din introducerea retetei, scris cu rosu, ca merele nu se storc si nu se calesc. Imi pare rau ca am raspuns asa tarziu, acum am vazut mesajul tau !
    Sarbatori fericite !

    RăspundețiȘtergere
  5. Salut. Am facut si eu prajitura ieri, dar n.am put ut s.o mancam pt ca grisul nu s.a umflat, nu a avut destul lichid. As recomanda la fiecare strat de ingrediente uscate sa turnati si macar o jumatat de cana de apa. Altfel, mirosul e super si ca gust pare de asemenea foarte buna placinta.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Elena , reteta este perfecta ! Eu am pregatit-o de cateva ori si iese la fix,este si usoara ! Nu recomand sa adaugi apa. Sucul merelor este suficient ! Daca merele nu sunt zemoase, adaugi putin suc de mere,dar nu apa !
      Imi pare rau de nereusita ta !
      Persevereaza si vei avea reusite !

      Ștergere
    2. Anisoara ciurlic20 martie 2023 la 13:36

      Buna ziua!
      Da, va multumesc pentru rețeta , mi-a ieșit foarte buna și gustoasa!
      Încercați și repetați rețeta ca e delicioasa!

      Ștergere
  6. Mersi mult de raspuns!Nu observasem ca se specifica,oricum nu le-am calit si nici nu le-am stors,dar merele mele n-au avut suficienta zeama si pe alocuri era amestec crud de faina si gris,o sa mai incerc,nu ma las,ca nu e greu de facut si este delicioasa,pacat de faza cu aluatul. Sarbatori fericite!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cristina,imi pare rau ! Te rog sa citesti mesajul de mai sus, raspunsul la comentariul Elenei !
      Este important sucul merelor, el va umfla ingredientele uscate !


      Ștergere
  7. Adina, eu am un puiut cu alergie la lapte de vaca. In loc de unt, pot folosi ulei? Cu margarina nu ma impac deloc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si al meu are aplv si o fac cu unt de cocos si zahar brut. Praf de cop bio. Foarte buna!

      Ștergere
    2. O poti incerca, eu nu am pregatit-o cu ulei niciodata !
      Este foarte bine de luat in considerare mesajul Blondei !
      Te pup !

      Ștergere
  8. Multumesc, Blonda, ca ai raspuns inaintea mea ! Eu acum am vazut mesajul Anei !
    Raspunsul tau este perfect !
    Multumesc de vizite !
    Va pup !

    RăspundețiȘtergere
  9. Multumesc pentru reteta. Delicioasa prajitura.

    RăspundețiȘtergere
  10. Groaznic. Banii aruncați pe geam. Cu 2 feluri de mere, nu a ieșit nimic.

    RăspundețiȘtergere