Este absolut delicioasa !
Am tinut sa o refac si datorita faptului ca nu eram foarte multumita de fostele fotografii;nu ca astea sunt foarte grozave!:))
Pentru foi :
3 oua
o cana cu zahar
1 cana cu nuci pisate
1 lingura cu bicarbonat
4 linguri cu miere
1 varf de cutit cu sare
faina cat cuprinde.
Mod de preparare :
Intr-un castron mixam ouale cu zaharul pana se dizolva apoi adaugam,pe rand, celelalte ingrediente si amestecam bine pana obtinem un aluat legat . Acest aluat il impartim in 4 parti egale si coacem foi pe fundul unei tavi unse cu ulei sau margarina . Foile se intind destul de usor pentru ca acest aluat poate fi “carpit” direct pe fundul tavii.
Se infaineaza coca ca s-o putem intinde usor cu sucitorul si se baga la cuptorul preincalzit ,la foc mediu, pana capata o culoare aramie .
Crema :
1 kg de smantana cu 20% grasime
o cana nuci pisate
80 gr.zahar farin vanilat
zeama de lamaie dupa gust .
Amestecam cu o lingura smantana impreuna cu zaharul farin ,adaugam nucile zdrobite la robot sau la “vergea” Jsi stropim cu zeama de lamaie .Rezulta o crema parfumata si fina pe care o impartim intre foi : foaie-crema;foaie crema …;oprim o jumatate de cana din aceasta crema pentru a o intinde deasupra prajiturii .
Décor :
1 ciocolata cu lapte sau amara pe care o razuim peste ultimul strat de crema.
o cana cu zahar
1 cana cu nuci pisate
1 lingura cu bicarbonat
4 linguri cu miere
1 varf de cutit cu sare
faina cat cuprinde.
Mod de preparare :
Intr-un castron mixam ouale cu zaharul pana se dizolva apoi adaugam,pe rand, celelalte ingrediente si amestecam bine pana obtinem un aluat legat . Acest aluat il impartim in 4 parti egale si coacem foi pe fundul unei tavi unse cu ulei sau margarina . Foile se intind destul de usor pentru ca acest aluat poate fi “carpit” direct pe fundul tavii.
Se infaineaza coca ca s-o putem intinde usor cu sucitorul si se baga la cuptorul preincalzit ,la foc mediu, pana capata o culoare aramie .
Crema :
1 kg de smantana cu 20% grasime
o cana nuci pisate
80 gr.zahar farin vanilat
zeama de lamaie dupa gust .
Amestecam cu o lingura smantana impreuna cu zaharul farin ,adaugam nucile zdrobite la robot sau la “vergea” Jsi stropim cu zeama de lamaie .Rezulta o crema parfumata si fina pe care o impartim intre foi : foaie-crema;foaie crema …;oprim o jumatate de cana din aceasta crema pentru a o intinde deasupra prajiturii .
Décor :
1 ciocolata cu lapte sau amara pe care o razuim peste ultimul strat de crema.
Trec retetan lista, trebuie sa fie tare buna prajiturica asta.
RăspundețiȘtergereTe pup si-ti doresc o saptamana cat faina.
sca afara ca s-o prepar.
RăspundețiȘtergereCu siguranta este foarte buna.Arata grozav.
RăspundețiȘtergereO saptamana buna iti doresc!
cred ca e grozava desi are o gramada de smantana, dar eu tot la tortul cu zmeura.......☺
RăspundețiȘtergereMinnie,ti-a placut atat de mult tortul meu ;ma bucur dar in acelasi timp imi pare rau ca nu te-am putut servi cu o felie maree!:)
RăspundețiȘtergereO saptamana usoara,fetele !
Va imbratisez cu drag !:)
Cred ca e foarte buna, imi place nuca in prajituri!
RăspundețiȘtergereArata foarte bine si imi plac prajiturile cu foi!
RăspundețiȘtergereCe frumoase si pudrate sunt! Ziceai ca tine chiar si o saptamana? Cum ai reusit sa o testezi? La noi n-ar rezista mai mult de 2 zile, si asta daca as pazi frigiderul!!!
RăspundețiȘtergereAm uitat sa spun, si eu am retete de prajituri de la o Tanta, bineinteles, alta! Pricepute "Tantele" astea!!!
RăspundețiȘtergereGabi ,iese destul de multa prajitura si ,data trecuta ,a prins cam 8 zile pe la frigider si era la fel de proaspata ca in prima zi;cred ca smanatana si foile cu miere o tin pufoasa!:)
RăspundețiȘtergereDe data asta s-a dus mai repede,am avut musafiri care au lins-o!:)
Da, Tantele astea sunt date naibii!:))
Adela, si eu prefer prajiturile cu foi!:)
Poliana ,daca prepari prajiturica asta iti satisfaci pofta de nuca!:)
In legatura cu vechimea blogului, se poate face o derogare, avand in vedere cantitatea si calitatea continutului, care este superioara multor bloguri cu vechime de peste un an!
RăspundețiȘtergereTe asteptam cu drag!
Multumesc din suflet pentru aprecieri!:)
RăspundețiȘtergerefff buna,am preparat-o,am papat-o,am avut 2 ajutoare:)))deci ,praji asta n-a tinut nicio zi macar,in cateva ore....gata am dat-o!!Simplu si usor de facut,fff gustoasa!!!
RăspundețiȘtergereSunt incantata ca prajitura a fost un succes!:)
ȘtergereAdina se pune o cana de nuci in blat si o cana de nuci in crema?
RăspundețiȘtergeremultumesc pt. raspuns, Elena
Da, o cana de nuci macinate in foi si una in crema!:)
ȘtergereSucces la preparat!:)
Pupici!
multumesc mult, pupici!Elena
RăspundețiȘtergereAm preparato si eu ffff buna multumesc pt reteta.Gabriela
RăspundețiȘtergereTe pup si te mai astept!:)
ȘtergereFaina cat cuprinde... dar aproximatic cata faina?
RăspundețiȘtergereSe adauga faina pana cand se simte aluatul legat (cam 700-800g maxim)poate chiar mai putina.Depide de multi factori:marimea oualelor,umiditate,puterea de absorbtie pe care o are faina...
ȘtergereEu am folosit faina Grania pentru prajituri dar merge orice alt fel de faina.
Sa nu exagerati cu faina,aluatul sa fie pufos,usor de intins si de carpit.
Nu va descurajati ,este o prajitura minunata,foile se vor inmuia a doua zi iar fragezimea ei va persista o perioada destul de lunga,daca va puteti opri din mancat!:))
Craciun fericit!
Multumesc pentru raspuns! Sotul meu si-a amintit de prajitura asta din copilaria lui si m-a rugat sa i-o fac... dar nu stiam reteta, deci am cautat pe net :) Sincer m-am cam "speriat" cand am vazut ca sunt greu de intins foile cu miere, sper sa ma descurc... Sarbatori fericite si un An Nou plin de impliniri!
ȘtergereSmintina din care varsata este buna?Daca nu din care? Nume
RăspundețiȘtergereNu imi raspunde nimeni la intrebarea cu smintina? din care?
RăspundețiȘtergereSmantana la galetusa de 1 kg cu 20% grasime,se gaseste in orice magazin!
Ștergerecat inseamna o cana de zahar,gramaj se poate,va rog
RăspundețiȘtergerede care cana?? de 200, 250 ml? va rog mult sa imi raspundeti!!
RăspundețiȘtergereNu era nici o tragedie daca masurati zaharul cu o cana de 200 ml,dar eu am masurat cu o cana de 250 ml.
ȘtergereSpor la treaba !
Mesajele anonime nu-mi apar pe mail si le gasesc doar daca deschid postarea !
Sarbatori fericite!
Pupici!
crema se poate face si cu Mascarpone ?
RăspundețiȘtergereAm facut-o de Paste....este foarte buna ! Iti multumesc pentru reteta !
RăspundețiȘtergere1 lingura cu bicarbonat? Sigur? Pare mult si nu as vrea sa gresesc. Multumesc anticipat.
RăspundețiȘtergereO lingura de bicarbonat ,este corect.
ȘtergereBestiala prajitura !!!! Multumesc ! Desi nu sunt priceputa la dulciuri a iesit grozav de buna. Eu am carpit si crema :))))....am avut doar 200g smantana + cateva sute grame frisca batuta vegetala + cateva linguri de iaurt... deci cu putina imaginatie fortata de ce avem prin frigider iasa o treaba buna. Sa nu se descurajeze lumea nici la foi ...eu am intins foaia pe hartie de copt direct pe fundul tavii cu sucitorul mereu infainat sa nu se lipeasca plus si cu ajutorul degetelor ... incercati si nu veti regreta prajitura asta. Felicitari Adina ! :)
RăspundețiȘtergereMultumesc din suflet !
ȘtergerePUPICI "
bicarbonat de sodiu sau amoniu?
RăspundețiȘtergereBicarbonat de sodiu .
ȘtergereBuna! Spune-mi,te rog,ce dimensiuni are tava pentru copt foile?
RăspundețiȘtergereMultumesc!
Gina
Am copt foile pe fundul unei tavi de 40/28 cm !
ȘtergereSpor la treaba !
Bani extra, cu un sistem revolutionar! Poti sa fii deschis pentru o clipa si si sa descoperi in premiera un program care cu adevarat si in modul cel mai serios iti aduce bani? Eu sunt aici sa te ajut din toate puterile! Incepe imediat! Totul este verificat si functioneaza perfect! Oricand vrei mai multe detalii, cauta-ma la adresa de email:rodica9@gmx.net
RăspundețiȘtergereBun găsit! Vreau sa fac prajitura aceasta pt o serbare, la copilași. "Crema"cu smântână nu se moleseste? Nu are tendința să intre în foi? Rămâne ea ca o crema și a doua , a treia zi? Mulțumesc! Lavinia
RăspundețiȘtergereImi pare foarte rau ca nu vazut mesajul tau mai devreme !!!
RăspundețiȘtergereCrema intra in foi, este o prajitura superba !
Sper ca ati incercat-o !!
Crema se incheaga la frigider !
RăspundețiȘtergereBICARBONATUL SE DIZOLVA IN OTET SAU LAMAIE SAU SE PUNE ASA PULBERE DIN PLIC?
RăspundețiȘtergerePuteti sa-l dizolvati, eu nu l-am dizolvat ! Spor la treaba ! :)
RăspundețiȘtergereE bestiala prajitura asta am facuto o data de proba sa vad cum o sa mi iasa si de atunci sotia ma pune s o fac tot timpu e super multumesc pentru reteta
RăspundețiȘtergereȘi eu am făcut prăjitura asta de mai multe ori, e delicioasă! Mulțumim pentru rețetele gustoase.
RăspundețiȘtergereBuna ziua , imi puteti spune va rog la această prăjitură, la smântână trebuie amestecată până de devine tare (frisca) sau dau un amestec sa fie omogen cu nuca si zahărul si sa fie o crema moale? Am nevoie de un raspuns imediat . Multumesc .
RăspundețiȘtergereBuna seara , este cineva care ar putea raspunde la mesaj. Mumtumesc.
RăspundețiȘtergereDoar se amesteca smantana cu nuca,putina zeama de lamaie si zahar farin.Se amesteca cu o lingura de lemn.
RăspundețiȘtergere