joi, 21 iunie 2012

Nectar de corcoduse galbene

Am primit de la tatal meu o  galeata de corcoduse, o minunatie de fructe pline de vitamine ; m-am holbat la ele cateva minute, si decizia finala a fost sa le transform intr-un delicios nectar pentru iarna.


Corcodusele le-am curatat de codite si le-am spalat sub jet de apa. 
Intr-o oala mare de 10 litri am pus 4 kg.de fructe si 2 kg. zahar.
Daca fructele sunt foarte coapte si dulci, mai reduceti din cantitatea de zahar; ale mele au fost mai acrisoare. Am adaugat apa cat sa le acopere si sa treaca putin peste ele.
Se pun la fiert, la foc mic si se lasa pana cand corcodusele se inmoaie foarte bine
Cand sunt gata , adunam fructele cu o paleta , le punem intr-o sita mare si le frecam cu o lingura de lemn pana ce pulpa cade de pe samburi si trece prin sita. Aruncam samburii si pielitele.
Amestecam compozitia groasa cu restul de lichid ramas si turnam in sticle curate cu gura larga.
Infiletam capacele bine de tot ( le schimbam pe cele care se dau peste cap).
Intr-o oala inalta punem un prosop pe fund si asezam sticlele de nectar. Turnam apa in oala,peste sticle,cat sa le acopere trei sferturi. Le punem pe foc mic, la sterilizat, timp de 20 de minute din momentul in care apa incepe sa fiarba.
Dupa ce oprim focul, lasam sticlele in apa fierbinte pana ce aceasta se raceste complet, apoi le scoatem si le punem in camara.
Daca au fost inchise si bine sterilizate , vor rezista fara probleme!


Este un nectar atat de parfumat si racoritor... :)

Pofta buna !

11 comentarii:

  1. Hai ca m-ai facut sa caut cu wikipedia cum le zice in olandeza ptr ca eu aici nu am vazut corcoduse si nu am gasit decit asta..."este o specie de plante care aparține genului Prunus, nativă din centrul și estul Europei, sud-vestul și centrul Asiei" asa ca vestul europei poate sa isi puna pofta in cui. Sa te bucuri de nectarul facut!!!

    RăspundețiȘtergere
  2. Minnie, mesajul tau mi-a destins seara ,am zambit din tot sufletul!:))
    La noi corcodusele sunt pe toate drumurile,saracele fructe sunt calcate in picioare,la propriu !:)
    Chiar acum curatam de samburi niste caise babane pentru ca maine ma pregatesc de dulceata !
    Te pup ,multumesc de vizita !
    Noapte buna !

    RăspundețiȘtergere
  3. tare frumos si bun nectarul tau! pup

    RăspundețiȘtergere
  4. valei...ce bun e, tu Adrianoooooooo...mai ai si pt mine un pahar????

    RăspundețiȘtergere
  5. Interesant nu am baut pana acum dar profit si iau de la tine un pahar. O reta de tinut minte ;)

    RăspundețiȘtergere
  6. Este delicios,multumesc !

    Alice,fac schimb doar cu o portie de pui madras ! Clar !:))

    RăspundețiȘtergere
  7. Buna ziua.Degeaba se rade de acest pom numit CORCODUS. Se face un nectar foarte bun, poate sa tina si 3 ani daca este foarte bine sterilizat.Dar ceea ce nu stiu multi este un foarte bun lacsativ. Va doresc numai bine la toti.

    RăspundețiȘtergere
  8. Minunat nectarul tau!!!Am in curte cam 20 de corcodusi de toate culorile si ,in afara de compot ,nu prea stiam ce sa fac cu ele...asa ca le aruncam.Anul acesta am facut nectar ,din belsug.

    RăspundețiȘtergere
  9. Am baut nectar de corcoduse si este foarte bun.
    In general tot ce este facut din fructe naturale
    este sanatos.Pacat ca nu multa lume prepara acasa
    sucuri / nectaruri ci prefera sa bea sucurile
    pline ce chimicale .

    RăspundețiȘtergere