Nu a fost asa,mi-a iesit o amandina extraordinar de aromata si gustoasa,insiropata cu sirop din zahar caramelizat si cappucino..
O nebunie,jur!:)
Ingrediente Blat :
- 6 oua
200 gr de zahar -
40 ml de apa - 40 ml de ulei -
3 linguri cu cacao -
200 gr de faina -
1 plic cu praf de copt
Separam albusurile de galbenusuri; galbenusurile le frecam cu ulei pana devin ca o maioneza subtire, albusurile le batem spuma tare tare. Cand spuma e tare, adaugam zaharul, apa,galbenusurile si amestecam cu o spatula de lemn, cu miscari de sus in jos. Punem apoi, in ploaie, faina amestecata cu cacao si praf de copt. Aceasta compozitie o turnam intr-o tava unsa cu unt si tapetata bine cu faina.
3 oua
1 pachet de unt sau margarina
100 ml. lapte
50 ml frisca lichida
200 g zahar
70 g ciocolata cu lapte
3 linguri de cacao
3 fiole cu esenta de rom
Mod de preparare:
Intr-o cratita amestecam ouale cu zaharul ,laptele,frisca si cacaoa .Punem pe foc mic si adugam ciocolata bucatele si margarina. Amestecam bine cu un tel pana obtinem o compozitie densa si fina .
Cand s-a racorit punem si esenta de rom.
1 pachet de unt sau margarina
100 ml. lapte
50 ml frisca lichida
200 g zahar
70 g ciocolata cu lapte
3 linguri de cacao
3 fiole cu esenta de rom
Mod de preparare:
Intr-o cratita amestecam ouale cu zaharul ,laptele,frisca si cacaoa .Punem pe foc mic si adugam ciocolata bucatele si margarina. Amestecam bine cu un tel pana obtinem o compozitie densa si fina .
Cand s-a racorit punem si esenta de rom.
Dam la frigider pentru cel putin 2 ore !!!
Cand este bine racita, o scoatem din frigider si o amestecam cu mixerul pana la omogenizare .
Sirop din zahar caramelizat:
- 500 ml de apa
- 250 gr de zahar
- 2 plicuri de cappucino de ciocolata
- 2-3 fiole de rom
Intr-un vas punem la topit zaharul impreuna cu 2 linguri de apa. Cand zaharul este caramelizat, auriu,punem restul de apa, incalzita in prealabil. Lasati siropul sa fiarba linistit pana se va topi frumos. Cand zaharul e topit, punem pliculetele de cappucino si romul. Luam siropul de pe foc si il lasam sa se racoreasca.
Ingrediente pentru glazura fondant:
300 g zahar
1 lingura de cacao
1 lingurita zeama de lamaie
1 lingura miere
apa cat sa umezeasca zaharul
Am caramelizat zaharul impreuna cu apa timp de cateva minute ,la foc mic,pana siropul a inceput sa se lege bine.
Am facut testul cu picatura pe farfuria rece,ca la dulceata.Daca picatura de sirop ramane intreaga in contactul cu vasul rece atunci este gata.
Am rasturnat siropul gros intr-o craticioara tinuta la rece si am adaugat mierea si zeama de lamie.Am mixat la putere maxima pana a inceput sa se albeasca si sa se intareasca.Adaugam cacao si continuam mixarea inca putin timp.
Daca fondantul este prea dens mai adaugam cativa stropi de apa fierbinte.
Eu am avut musafiri si am facut doua ture de amandine pentru care am folosit doar o cantitate de fondant;doar am decorat.Data viitoare...
Asamblarea amandinei :
Taiem blatul in jumatate si il lasam sa se
raceasca complet. Insiropam prima jumatate de blat cu jumatate din cantitatea de sirop de zahar ars, apoi punem crema fina de cacao. Peste crema punem al doilea blat, pe care il insiropam cu restul de sirop. Dam amandina la frigider cam 4 ore.
Scoatem de la rece,portionam si turnam glazura fondant peste fiecare in parte.
Am oprit doua linguri de crema cu care am format aveline deasupra amandinelor.
In varful avelinei am pus coaja de portocala din dulceata.
Pofta buna !
Week-end relaxant alaturi de cei dragi!
Cand este bine racita, o scoatem din frigider si o amestecam cu mixerul pana la omogenizare .
Sirop din zahar caramelizat:
- 500 ml de apa
- 250 gr de zahar
- 2 plicuri de cappucino de ciocolata
- 2-3 fiole de rom
Intr-un vas punem la topit zaharul impreuna cu 2 linguri de apa. Cand zaharul este caramelizat, auriu,punem restul de apa, incalzita in prealabil. Lasati siropul sa fiarba linistit pana se va topi frumos. Cand zaharul e topit, punem pliculetele de cappucino si romul. Luam siropul de pe foc si il lasam sa se racoreasca.
Ingrediente pentru glazura fondant:
300 g zahar
1 lingura de cacao
1 lingurita zeama de lamaie
1 lingura miere
apa cat sa umezeasca zaharul
Am caramelizat zaharul impreuna cu apa timp de cateva minute ,la foc mic,pana siropul a inceput sa se lege bine.
Am facut testul cu picatura pe farfuria rece,ca la dulceata.Daca picatura de sirop ramane intreaga in contactul cu vasul rece atunci este gata.
Am rasturnat siropul gros intr-o craticioara tinuta la rece si am adaugat mierea si zeama de lamie.Am mixat la putere maxima pana a inceput sa se albeasca si sa se intareasca.Adaugam cacao si continuam mixarea inca putin timp.
Daca fondantul este prea dens mai adaugam cativa stropi de apa fierbinte.
Eu am avut musafiri si am facut doua ture de amandine pentru care am folosit doar o cantitate de fondant;doar am decorat.Data viitoare...
Asamblarea amandinei :
Taiem blatul in jumatate si il lasam sa se
raceasca complet. Insiropam prima jumatate de blat cu jumatate din cantitatea de sirop de zahar ars, apoi punem crema fina de cacao. Peste crema punem al doilea blat, pe care il insiropam cu restul de sirop. Dam amandina la frigider cam 4 ore.
Scoatem de la rece,portionam si turnam glazura fondant peste fiecare in parte.
Am oprit doua linguri de crema cu care am format aveline deasupra amandinelor.
In varful avelinei am pus coaja de portocala din dulceata.
Pofta buna !
Week-end relaxant alaturi de cei dragi!
Amandina a fost una dintre prajiturile mele preferate! Ale tale arata grozav de apetisant! :))
RăspundețiȘtergereThank you,young lady!:)
ȘtergereArata minunat, felicitari pentru reusita!! Tb sa ma apuc si eu de amandina ;)
RăspundețiȘtergeree o adevarata poveste amandina ta...si e prajitura mea preferata!
RăspundețiȘtergerebatranelele...amandine :)
RăspundețiȘtergereTrebuie sa o refac si eu cat de curand,tare-mi place.Pup!
RăspundețiȘtergereTare buna! Nu am preparat inca amandine. Arata ispititor!
RăspundețiȘtergereMamma mia, cit de bine arata... Mi s-a umplut gura cu apa, salivez in fata calculatorului, dar eu n-am curajul sa fac, pentru ca dupa aia le maninc si... deja ma misc greu la gimnastica, dupa... probabil nu ma mai misc deloc... Pupici si o duminica minunata !
RăspundețiȘtergereAdina, ti-a iesit de nota 20 , ador amandina!! MMmm ce bine arata!!! Te pup!
RăspundețiȘtergereEsti o adevãratã patiserã...gândeste-te si la mine când le mãnânci, pup:)
RăspundețiȘtergereMultumesc fetelor !:)
RăspundețiȘtergereexceptionala amandina ,la crema se pun ouale intregi?Multumesc,Mari!
RăspundețiȘtergereDa,ouale se pun intregi,fara coaja,evident!:))
ȘtergereUramati pasii retetei si veti obtine desertul perfect,zic eu!:)
Spor la prajiturit!
La crema nu se pune faina deloc sau amidon?Se ingroasa doar din ingredientele scrise?Multimesc, prajitura arata apetisant:)
RăspundețiȘtergereNu adaugati nimic in plus!Amestecati vertiginos cu telul in crema ,pe foc, pana se face ca ciulamaua!!!!!!!!
ȘtergereCand s-a racorit punem si esenta de rom .
Dam la frigider pentru cel putin 2 ore !!!
Cand este bine racita, o scoatem din frigider si o amestecam cu mixerul pana la omogenizare .Acum se face crema de la untul din ea!
Spor la gatit!
multumesc frumos de raspuns, o sa urmez exact indicatiile.
ȘtergereTi-au iesit niste super amandine, cu o glazura perfecta. Am notat reteta!
RăspundețiȘtergereAdina, imi poti spune te rog ce gramaj are pachetul de unt pe care il folosesti si de asemenea fiolele de rom? Nu traiesc in Romania, aici avem unt la 250g si 500g, sarat sau nesarat...si nu avem fiole de esente. Prajitura ta arata foarte bine si as dori sa o incerc :) Multumesc.
RăspundețiȘtergereMultumesc frumos!
Ștergere250 g unt nesarat
esenta de rom - cateva picaturi,daca este de calitate si are un miros puternic SAU 2 lingurite daca este normala si banala ca asta de la noi,din comert.
Important este sa fie aromata,amandina se face cu esenta de rom!
Te pup!:)
Spor la treaba,o sa-ti placa maxim!
Multumesc Adina,o sa respect reteta ta. Eu mai facut prajitura acum cativa ani dintr-o revista, dar pe care nu o mai am.
ȘtergereTe pup si eu :)
Foarte foarte buna am facut pt ca era in gandul meu demult,am facut crema cu unt, urmatoare data o sa o fac cu margarina, initial am vrut sa fac tortul cu cicolata dar ai mei baieti au cerut amandina tortul e trecut pe lista, deci ce sa mai vorbim au devorato rapid . o seara linistita sa ai.Gabriela
RăspundețiȘtergereMultumesc!
ȘtergereTe imbratisez cu drag!:)
mie mi s-a branzit crema pe foc, :( de ce oare?
Ștergeredeci revin...dupa ce se branzise...nu am aruncat-o...am bagat-o la frigider..si surpriza....si-a revenit dupa mixare ::)
RăspundețiȘtergereAcum am vazut mesajele!
ȘtergereOricum,ma bucur ca s-a terminat totul cu bine!
Este important sa folosim unt gras sau margarina Rama!
Te pup!:)
Buna,
RăspundețiȘtergereCe dimensiuni are tava in care ai copt blatul?
Cleo
Tava are 22/30 cm.
ȘtergereBuna.
RăspundețiȘtergereEu am o intrebare.. blatul se pune la cuptor .. dar in reteta nu reiese nicaieri la cate grade se pune cuptorul sau macar daca e o temperatura mica, medie sau mare. Deci intrebarea mea este.. La cate grade ai pus cuptorul ?
Gabi.
Gabriela ,am dat blatul la cuptor preincalzit la foc mediu ,cam 35_40 min.
ȘtergereL-am lasat pana incepe sa se desprinda usor de pe margini,pana trece testul scobitorii.Cand a fost gata,am oprit focul si am lasat blatul in cuptor cu usa intredeschisa,sa se obisnuiasca cu temperatura camerei .
Spor la treaba .
Unde se pune frisca?
RăspundețiȘtergereScrie inmodul de preparare al cremei.
Ștergere50 ml frisca lichida impreuna cu celelalte ingrediente...
Am o nelamurire in legatura cu glazura. Zaharul cum se caramelizeaza daca pun apa in el? Si daca nu pun, imi imaginez ca o data rasturnat se intareste instantaneu. Vasul de la frigider poate fi si de plastic? Caut de mult reteta pentru glazura asta, am mai incercat-o o data din alta parte, alta reteta si nu mi-a iesit. Te rog, poate poti sa ma ajuti sa nu o mai ratez. Multumesc.
RăspundețiȘtergerePeste zahar se pune apa doar sa se umezeasca.4-5 linguri de apa- o sa vezi ca se va carameliza,apoi se va forma un sirop gros ca la dulceata.Daca ti se pare prea legat mai adaugi apa,fara frica.
RăspundețiȘtergereCastronul rece va ajuta glazura sa stea legata.Torni siropul,mierea si zeama de lamaie,mixezi rapid.Adaugi apa fierbinte daca mai este nevoie,nu te speria,o sa-ti iasa.Pui si cacao,mixezi.
Spor la treaba !
Eu am facut glazura asta de foarte multe ori,iese sigur.
Putina atentie si dibacie !:)
Multumesc mult de lamuriri! O sa te tin la curent!
ȘtergereCat timp mixez crema?
RăspundețiȘtergereAcum am vazut mesajul tau, imi pare rau, am fost plecata !
ȘtergereAm scris in reteta ca , crema se mixeaza pana la omogenizare !
Sper ca ai facut prajitura si totul a fost in regula !
Sarbatori fericite !
Acum am vazut mesajul tau, imi pare rau, am fost plecata !
ȘtergereAm scris in reteta ca , crema se mixeaza pana la omogenizare !
Sper ca ai facut prajitura si totul a fost in regula !
Sarbatori fericite !
Cea mai buna prajitura pe care ai facut- o mami. Asta mi- a spus fetita mea de 5ani CA raspuns LA aceasta minunatie de prajitura. Un deliciu
RăspundețiȘtergereCea mai buna prajitura pe care ai facut- o mami. Asta mi- a spus fetita mea de 5ani CA raspuns LA aceasta minunatie de prajitura. Un deliciu
RăspundețiȘtergereMultumesc din suflet ! Mi-ai incalzit sufletul !:)
RăspundețiȘtergere