duminică, 9 august 2015

Dulceata de struguri albi

Pentru aceasta dulceata se recomanda a se folosi struguri fara seminte sau sa scoatem samburii de la cei normali.
Eu am folosit struguri albi de masa cu seminte, parfumati si bine copti.
Imi place foarte mult aceasta dulceata si nu ma deranjeaza sa ma " impiedic" de cate un samburel mic,din cand in cand.Nu am avut rabdare sa-i indepartez pe toti.:)
Am dulceata de struguri preparata acum 5 ani,in acest mod,este intacta !
Taiati boaba de strugure in doua si indepartati semintele  !




Ingrediente :

2 kg boabe de struguri albi de masa,parfumati
1,5 kg de zahar
zeama de la o lamaie

Daca strugurii sunt foarte dulci,scadem cantitatea de zahar cu max.200 g !
Strugurii se vor spala foarte bine sub jet de apa rece.

Vom pune boabele de struguri intr-o cratita intinsa cu fund gros si peste ele vom imprastia zaharul.
Asezam cratita pe foc mic si vom lasa dulceata la fiert.Pe foc mic se va face cel mai bine; nu se caramelizeaza zaharul si sucul strugurilor cu zaharul se va transforma intr-un sirop gros delicios.Mai plimbam o lingura de lemn prin ea,din cand in cand.
O lasam la fiert pana observam ca incepe sa se ingroase.

Punem zeama de lamaie cand este aproape gata.
Aceasta are cateva roluri importante :
Intensifica aroma fructelor,buna conservare,impiedica zaharisirea dulcetei si pastreaza culoarea.

Vom pune o farfurie mica la frigider, pe ea vom face proba cu picatura de dulceata pe vasul rece.Daca se incheaga rapid,dulceata este gata.
Turnam dulceata fierbinte in borcane curate si le vom inchide ermetic.
Asezam borcanele cu dulceata,cu gura in jos, si le acoperim cu o patura pana a doua zi!
Le asezam in camara unde se vor simti foarte bine, muuulti ani !:) 



Pofta buna !

5 comentarii: