luni, 1 iunie 2015

Tort Lekah cu miere,sirop caramel cu portocale si crema de ciocolata alba

Din bucataria evreiasca am pregatit tortul Lekah cu miere si iaurt,caruia i-am atribuit o crema extrem de gustoasa si fina cu ciocolata alba si un sirop caramel cu portocale !
Bucataria israeliana are la baza bucataria veche evreiasca,stabilita dupa reguli religioase si este plina de savoare.





Ingrediente blat Lekah :

150 ml miere
250 ml lapte batut
100 g zahar
3 oua
350 g faina
1 lingurita bicarbonat stinsa cu 1 lingurita otet

Ingrediente Crema de ciocolata alba :

200 g ciocolata alba
200 g crema de branza sau mascarpone
200 g iaurt grecesc

Ingrediente Sirop caramel cu portocale :

4-5 linguri zahar
3 portocale

Decor :

3 linguri de fistic maruntit

Mod de preparare blat de 20 cm :

Vom mixa ouale intregi cu zaharul pana obtinem o compozitie spumoasa,apoi adaugam ,pe rand,mierea,laptele batut,coaja de portocala si bicarbonatul stins cu otet. Mixam.
Adaugam faina si mixam la putere mica.
Turnam amestecul intr-o tava tapetata cu hartie de copt.
Coacem blatul in cuptor preincalzit la foc mediu pana cand trece testul cu scobitoarea.Infigem scobitoarea adanc in mijlocul blatului,daca iese umeda si cleioasa,mai lasam la copt.
Acest blat are o consistenta foarte densa din cauza mierii ,el se va imbiba cu sirop de portocale si va deveni divin.

Mod de preparare crema :

Aceasta crema este cea mai fina si gustoasa pe care am pregatit-o.Se face rapid.

Se topesc la bain-marie bucatile de ciocolata alba.Dupa ce s-au topit complet,se ia vasul de pe foc.
Se mixeaza bine crema de branza cu iaurtul gras ,apoi adaugam ciocolata topita,amestecand incontinuu.
Dam crema la frigider pentru 2 ore.

Ingrediente Sirop caramel cu portocale :

4-5 linguri zahar
3 portocale

Mod de preparare sirop caramel cu portocale :

Spalam foarte bine portocalele si le stergem.
Indepartam cojile cu ajutorul unu cutit economic,cel cu care curatati morcovii.Avem grija sa nu avem partea alba pe coji.Cojile le pastram.
Stoarcem sucul de la portocale.Il pastram.

Puneti zaharul intr-o tigaie uscata antiaderenta,si dati-l la foc mic.Invartiti tigaia,pentru a va asigura ca zaharul se topeste uniform.Cand s-a topit ,turnati sucul de la portocale-fi-ti atenti,amestecul va improsca.
Nu va ingrijorati daca acest caramel fierbinte se va ingrosa la contactul cu sucul rece.La foc mic,amestecati rapid si continuu,pana cand zaharul caramelizat se topeste,iar sosul se fluidizeaza.Adaugati cojile de portocale si luati de pe foc.Lasati sa se raceasca.

Asamblare :

Tapetam cu folie alimentara forma in care am copt blatul .Asezam blatul in forma ,il intepam din loc in loc cu o scobitoare,si turnam peste el tot siropul de portocale (fara coji) .O sa-l absoarba rapid .
Asezam deasupra crema rece si presaram fistic maruntit.Dam tortul la rece .


Va rog sa ma credeti ca fiecare lingurita din acest tort este o bucurie pentru papilele gustative. Blatul cu miere este imbibat de acest sirop aromat ,iar crema fina din ciocolata alba si fisticul...o nebunie !





Pofta buna !


6 comentarii:

  1. Ce imi recomandati pt crema am si mascarpone si branzica creama!!! Foarte bine arata!

    RăspundețiȘtergere
  2. Adina draga, te urmaresc de ceva timp si uite ca mi-am facut curaj sa iti las un mesaj. Imi place blog ul tau si postarile imi par foarte interesante. Si eu sunt pasionata de calatorii si ador sa gust mereu o reteta specifica locului in care merg. Chiar am incercat doua retete recomandate de tine.Clar, cele mai usor de facut ca sunt incepatoare :) Succes pe mai departe si la cat mai multe postari pe blog!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cristina,iti multumesc din suflet pentru mesaj !
      Te imbratisez cu drag ! :)

      Ștergere