luni, 9 iulie 2012

Prajitura fina cu foi din miere si nuca

Am vrut sa readuc in atentia vizitatorilor mei aceasta prajitura pe care am refacut-o datorita consistentei pufoase si cremoase pe care o are .Reteta este una veche,preferata de mine, si o am de la dna.Tanta ,o doamna foarte iscusita si priceputa in ale gatitului !:)
Este absolut delicioasa !
Am tinut sa o refac si datorita faptului ca nu eram foarte multumita de fostele fotografii;nu ca astea sunt foarte grozave!:))







Ingrediente :

Pentru foi : 

3 oua
o cana cu zahar
1 cana cu nuci pisate
1 lingura cu bicarbonat
4 linguri cu miere
1 varf de cutit cu sare
faina cat cuprinde.

Mod de preparare : 

Intr-un castron mixam ouale cu zaharul pana se dizolva apoi adaugam,pe rand, celelalte ingrediente si amestecam bine pana obtinem un aluat legat . Acest aluat il impartim in 4 parti egale si coacem foi pe fundul unei tavi unse cu ulei sau margarina . Foile se intind destul de usor pentru ca acest aluat poate fi “carpit” direct pe fundul tavii.

Se infaineaza coca ca s-o putem intinde usor cu sucitorul si se baga la cuptorul preincalzit ,la foc mediu, pana capata o culoare aramie .





Crema :


1 kg de smantana cu 20% grasime
o cana nuci pisate
80 gr.zahar farin vanilat
zeama de lamaie dupa gust .

Amestecam cu o lingura smantana impreuna cu zaharul farin ,adaugam nucile zdrobite la robot sau la “vergea” Jsi stropim cu zeama de lamaie .Rezulta o crema parfumata si fina pe care o impartim intre foi : foaie-crema;foaie crema …;oprim o jumatate de cana din aceasta crema pentru a o intinde deasupra prajiturii .




Décor :


1 ciocolata cu lapte sau amara pe care o razuim peste ultimul strat de crema.

Punem prajitura cremoasa si frageda la rece, pentru cateva ore si portionam .





Aceasta prajitura ramane la fel de cremoasa si frageda chiar si dupa o saptamana.

Spor la treaba si pofta buna !



45 de comentarii:

  1. Trec retetan lista, trebuie sa fie tare buna prajiturica asta.
    Te pup si-ti doresc o saptamana cat faina.

    RăspundețiȘtergere
  2. Cu siguranta este foarte buna.Arata grozav.
    O saptamana buna iti doresc!

    RăspundețiȘtergere
  3. cred ca e grozava desi are o gramada de smantana, dar eu tot la tortul cu zmeura.......☺

    RăspundețiȘtergere
  4. Minnie,ti-a placut atat de mult tortul meu ;ma bucur dar in acelasi timp imi pare rau ca nu te-am putut servi cu o felie maree!:)

    O saptamana usoara,fetele !

    Va imbratisez cu drag !:)

    RăspundețiȘtergere
  5. Cred ca e foarte buna, imi place nuca in prajituri!

    RăspundețiȘtergere
  6. Arata foarte bine si imi plac prajiturile cu foi!

    RăspundețiȘtergere
  7. Ce frumoase si pudrate sunt! Ziceai ca tine chiar si o saptamana? Cum ai reusit sa o testezi? La noi n-ar rezista mai mult de 2 zile, si asta daca as pazi frigiderul!!!

    RăspundețiȘtergere
  8. Am uitat sa spun, si eu am retete de prajituri de la o Tanta, bineinteles, alta! Pricepute "Tantele" astea!!!

    RăspundețiȘtergere
  9. Gabi ,iese destul de multa prajitura si ,data trecuta ,a prins cam 8 zile pe la frigider si era la fel de proaspata ca in prima zi;cred ca smanatana si foile cu miere o tin pufoasa!:)
    De data asta s-a dus mai repede,am avut musafiri care au lins-o!:)
    Da, Tantele astea sunt date naibii!:))

    Adela, si eu prefer prajiturile cu foi!:)

    Poliana ,daca prepari prajiturica asta iti satisfaci pofta de nuca!:)

    RăspundețiȘtergere
  10. INVITATIE DE PARTICIPARE LA CAMPANIA "CLATIDIADA BLOGGERILOR CULINARI"
    Primii 70 de bloggeri care se inscriu la acest "drive test" al tigailor pentru clatite, primesc GRATUIT cate o tigaie pentru clatite marca Fissler.
    http://retete-de-mancaruri.blogspot.ro/2012/07/clatidiada-bloggerilor-culinari.html

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In legatura cu vechimea blogului, se poate face o derogare, avand in vedere cantitatea si calitatea continutului, care este superioara multor bloguri cu vechime de peste un an!
      Te asteptam cu drag!

      Ștergere
    2. Multumesc din suflet pentru aprecieri!:)

      Ștergere
  11. fff buna,am preparat-o,am papat-o,am avut 2 ajutoare:)))deci ,praji asta n-a tinut nicio zi macar,in cateva ore....gata am dat-o!!Simplu si usor de facut,fff gustoasa!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt incantata ca prajitura a fost un succes!:)

      Ștergere
  12. Adina se pune o cana de nuci in blat si o cana de nuci in crema?
    multumesc pt. raspuns, Elena

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, o cana de nuci macinate in foi si una in crema!:)
      Succes la preparat!:)

      Pupici!

      Ștergere
  13. multumesc mult, pupici!Elena

    RăspundețiȘtergere
  14. Am preparato si eu ffff buna multumesc pt reteta.Gabriela

    RăspundețiȘtergere
  15. Faina cat cuprinde... dar aproximatic cata faina?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Se adauga faina pana cand se simte aluatul legat (cam 700-800g maxim)poate chiar mai putina.Depide de multi factori:marimea oualelor,umiditate,puterea de absorbtie pe care o are faina...
      Eu am folosit faina Grania pentru prajituri dar merge orice alt fel de faina.
      Sa nu exagerati cu faina,aluatul sa fie pufos,usor de intins si de carpit.
      Nu va descurajati ,este o prajitura minunata,foile se vor inmuia a doua zi iar fragezimea ei va persista o perioada destul de lunga,daca va puteti opri din mancat!:))
      Craciun fericit!

      Ștergere
    2. Multumesc pentru raspuns! Sotul meu si-a amintit de prajitura asta din copilaria lui si m-a rugat sa i-o fac... dar nu stiam reteta, deci am cautat pe net :) Sincer m-am cam "speriat" cand am vazut ca sunt greu de intins foile cu miere, sper sa ma descurc... Sarbatori fericite si un An Nou plin de impliniri!

      Ștergere
  16. Smintina din care varsata este buna?Daca nu din care? Nume

    RăspundețiȘtergere
  17. Nu imi raspunde nimeni la intrebarea cu smintina? din care?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Smantana la galetusa de 1 kg cu 20% grasime,se gaseste in orice magazin!

      Ștergere
  18. cat inseamna o cana de zahar,gramaj se poate,va rog

    RăspundețiȘtergere
  19. de care cana?? de 200, 250 ml? va rog mult sa imi raspundeti!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu era nici o tragedie daca masurati zaharul cu o cana de 200 ml,dar eu am masurat cu o cana de 250 ml.
      Spor la treaba !
      Mesajele anonime nu-mi apar pe mail si le gasesc doar daca deschid postarea !
      Sarbatori fericite!
      Pupici!

      Ștergere
  20. crema se poate face si cu Mascarpone ?

    RăspundețiȘtergere
  21. Am facut-o de Paste....este foarte buna ! Iti multumesc pentru reteta !

    RăspundețiȘtergere
  22. 1 lingura cu bicarbonat? Sigur? Pare mult si nu as vrea sa gresesc. Multumesc anticipat.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. O lingura de bicarbonat ,este corect.

      Ștergere
  23. Bestiala prajitura !!!! Multumesc ! Desi nu sunt priceputa la dulciuri a iesit grozav de buna. Eu am carpit si crema :))))....am avut doar 200g smantana + cateva sute grame frisca batuta vegetala + cateva linguri de iaurt... deci cu putina imaginatie fortata de ce avem prin frigider iasa o treaba buna. Sa nu se descurajeze lumea nici la foi ...eu am intins foaia pe hartie de copt direct pe fundul tavii cu sucitorul mereu infainat sa nu se lipeasca plus si cu ajutorul degetelor ... incercati si nu veti regreta prajitura asta. Felicitari Adina ! :)

    RăspundețiȘtergere
  24. bicarbonat de sodiu sau amoniu?

    RăspundețiȘtergere
  25. Buna! Spune-mi,te rog,ce dimensiuni are tava pentru copt foile?
    Multumesc!
    Gina

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am copt foile pe fundul unei tavi de 40/28 cm !
      Spor la treaba !

      Ștergere
  26. Bani extra, cu un sistem revolutionar! Poti sa fii deschis pentru o clipa si si sa descoperi in premiera un program care cu adevarat si in modul cel mai serios iti aduce bani? Eu sunt aici sa te ajut din toate puterile! Incepe imediat! Totul este verificat si functioneaza perfect! Oricand vrei mai multe detalii, cauta-ma la adresa de email:rodica9@gmx.net

    RăspundețiȘtergere
  27. Bun găsit! Vreau sa fac prajitura aceasta pt o serbare, la copilași. "Crema"cu smântână nu se moleseste? Nu are tendința să intre în foi? Rămâne ea ca o crema și a doua , a treia zi? Mulțumesc! Lavinia

    RăspundețiȘtergere
  28. Imi pare foarte rau ca nu vazut mesajul tau mai devreme !!!
    Crema intra in foi, este o prajitura superba !
    Sper ca ati incercat-o !!

    RăspundețiȘtergere
  29. BICARBONATUL SE DIZOLVA IN OTET SAU LAMAIE SAU SE PUNE ASA PULBERE DIN PLIC?

    RăspundețiȘtergere
  30. Puteti sa-l dizolvati, eu nu l-am dizolvat ! Spor la treaba ! :)

    RăspundețiȘtergere