joi, 4 septembrie 2014

Foi fragede cu miere si crema de ciocolata , nuca si rom

Sper ca dupa aceasta vara capricioasa sa va regasesc,totusi, incarcati cu energie pozitiva ,ganduri bune,si ca v-ati recastigat fortele si echilibrul .
Daca conservele pentru iarna se odihnesc deja in camara,eu nu am uitat nici de miraculoasa catina pe care am gasit-o din plin in drumetiile mele pe potecile frumosilor nostri munti .Amestecata cu miere, este un izvor de sanatate.In fiecare toamna-iarna fac o cura cu acest amestec miraculos, si credeti-ma ca nici nu-mi amintesc cand am racit ultima oara. :) Anul acesta am cumparat-o chiar cu 10 lei/kg , comparativ cu anii precedenti cand nu o prindeam decat la 15-20 lei/kg. Nici murele,zmeura sau afinele nu au avut un pret prea mare, si am mancat din plin .:)
Intr-o postare viitoare vreau sa va scriu cateva randuri despre una dintre calatoriile mele,si anume,Transbucegi sau Drumul Babelor ;o sosea spectaculoasa care serpuieste printre brazi si prapastii, si te duce pana in Parcul Natural Bucegi. Soseaua se opreste la cabana Piatra Arsa, aproape de monumentele naturale - Babele si Sfinxul - .
Cred cu tarie intr-un proverb maur care spune : "Calatoria este singurul lucru din lume pe care-l cumperi si te imbogateste imediat".

In aceasta postare va arat o prajiturica cu foi din miere si nuca, cu o crema de ciocolata, nuca si rom  in care am pus si 3 linguri de nutella . :) Se topeste in gura,este atat de gustoasa....



 Am pregatit foile cu miere si nuca ca AICI pe care le-am umplut cu aceasta crema aromata .


Crema:

1 litru lapte
150 g nuca macinata
8 linguri de zahar
8 linguri de faina
4 linguri de cacao
250 g unt
3 linguri de nutella sau 100 g ciocolata rasa
esenta de rom dupa gust

1 ciocolata neagra pentru decor



Mod de preparare:

Vom folosi un tel .
Se amesteca bine faina cu zaharul si cacao,apoi se pune laptele putin cate putin sa nu se faca cocoloase.
Se pune vasul pe foc mic si cand se face ca o ciulama se da deoparte si se adauga un pachet de unt.Amestecam putin si punem din nou pe foc amestecand tot timpul pana se topeste tot untul .
Dam deoparte si lasam sa sa raceasca . Acum punem esenta de rom,nuca si nutella. Mixam bine.

Impartim crema in 4 parti egale si o distribuim intre foi .Ungem si ultima foaie,presaram ciocolata rasa si o dam la rece pana a doua zi,acoperita cu folie alimentara.

Iese o prajitura frageda,gustoasa si spornica . Ideala pentru o petrecere .







Pofta buna !












14 comentarii:

  1. Tare pofta mi-ai facut cu prajitura asta.Exceent arata.
    Sa ai seara faina.

    RăspundețiȘtergere
  2. Ce bunatatee!! O trec pe lista, musai sa o fac si eu, ca-s ciocoholica!! ;-) :*

    RăspundețiȘtergere
  3. Ce bine arata!! Felii perfecte de prajitura, nu alta. Musai sa fac si eu asa ceva. Te pup!

    RăspundețiȘtergere
  4. eu inca nu am curaj sa incerc prajiturile cu foi! felicitari ca reusesti sa faci atatea prajituri bune cu foi!!!

    RăspundețiȘtergere
  5. Va multumesc din suflet !
    Va imbratisez cu drag !

    RăspundețiȘtergere
  6. Iubesc muntele, la piatra arsa am stat 2 nopti dupa am mers spre pestera....minunat!!!
    Reteta salvata :p

    RăspundețiȘtergere
  7. Foarte bine arata! O combinatie delicioasa!!!

    RăspundețiȘtergere
  8. Adina am facut prajitura un deliciu dar am intampinat o mare problema nu sa intarit crema mai deloc ,bineinteles ca nu a mai ramas nimic din ea , specific ca am folosit unt de 85 grasime unde am gresit? si la foi foarte greu le am intins cu toate ca am facut si pe cea cu nuca simpla si nu am patit asa cu foile ! Alina .

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Alina,imi pare rau ca am vazut mesajul asa de tarziu.
      In primul rand ,cred ca foile le-ai intins mai greu din cauza ca ai pus prea multa faina.Oricum ,ai vazut ca le poti carpi,chiar daca foaia se frange in timp ce o intinzi.
      In ceea ce priveste crema : daca ai pus toate cele 8 linguri de faina si unt gras trebuia sa ti iasa ca o ciulama groasa,mai ales ca a fost fiarta pana s-a inchegat.Trebuia sa mai pui o lingura de faina sau amidon .Probabil faina folosita de tine nu a absorbit bine lichidul.
      Te pup.

      Ștergere
  9. Adina, am gresit daca la prepararea cremei am folosit mixerul ?

    RăspundețiȘtergere
  10. Nu-ti face griji,nu s-a intamplat nimic .
    O sa-ti iasa grozava !
    Pofta buna !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mi s-a parut ca si-a marit prea mult volumul smantana dupa ce am folosit mixerul.. Dupa ce am taiat-o si am vazut straturile am inteles ca mi-am facut griji degeaba. Am folosit 500 g de smantâna
      de 34% grasine si cealalta jumate asa cum ai scris in reteta si din cauza asta
      crema e putin prea grasa( chiar daca i-am pus si zeama de lamaie). Viitoarea data am sa respect intocmai reteta !
      Oricum , am primit referinte BUNE !
      MULTUMESC !

      Ștergere
    2. Ma bucur ca ai fost apreciata ! :)

      Ștergere