luni, 18 martie 2013

Crap in stil frantuzesc

Meritam si noi din cand in cand un mic rasfat culinar, nu?
Hai sa vedem cum gatesc pestele, cei mai mari artisti culinari ai lumii , francezii.
Nu este deloc complicat si e extrem de gustos!




Ingrediente:

1 crap ( 1,5 - 2 kg )
1 pachet de unt + 2-3 cubulete
4 catei usturoi
1 ceapa mica
250 ml. vin alb
2 linguri pesmet
2 linguri smantana(optional)
2 foi de dafin
patrunjel
coaja rasa de la o lamaie medie
cimbru
rozmarin
sare si piper


Mod de preparare:

Pentru inceput preparam untul aromat. 

Frecam un pachet de unt tinut la temperatura camerei cu sare, piper, coaja de lamaie, cimbru, patrunjel tocat marunt si rozmarin. Adaugam ceapa si usturoiul tocate foarte fin si amestecam bine toate ingredientele pana se omogenizeaza.


Dupa ce curatam crapul de solzi , il taiem pe burta si indepartam intestinele spaland apoi foarte bine interiorul si exteriorul  pestelui. Se sterge cu un prosop de bucatarie si se asaza intr-o tava pe cateva bucatele de unt nearomatizat.
Eu am folosit capul si coada pestelui la ciorba, dar il puteti lasa intreg , pentru un aspect mai deosebit.
Cu jumatate din cantitatea de unt aromat,se unge crapul pe exterior, iar cu cealalta jumatate pe interior.
Se da la cuptor, la foc mediu pentru 10 minute apoi il scoatem, presaram pesmet si il mai coacem inca 20 de minute dupa care adaugam vinul si dafinul; lasam din nou la copt alte 20-25 de minute.


Nu uitati ca din cand in cand sa stropiti pestele cu sosul din tava. 
Cand este gata, putem servi crapul si alaturi de sosul delicios ramas in tava, pe care il amestecam cu cele doua linguri de smantana.  

Bon appetit!



15 comentarii:

  1. Superrr bun,notat! pentru "Buna vestire".Pup!

    RăspundețiȘtergere
  2. minunat! mai ales ca sunt fan peste!

    RăspundețiȘtergere
  3. Cred ca este excelent! Numai ca trebuie sa fii fan peste si eu nu sunt! O saptamana minunata! pupici!

    RăspundețiȘtergere
  4. Mamaaa, da' ce rasfat aici! Foarte bun pestele! Untul acela aromat trebuie sa-i fi dat un gust tare bun.

    RăspundețiȘtergere
  5. Un adevarat dezmat as putea zice :) Untul aromat cred ca ii da un gust super!! Pup

    RăspundețiȘtergere
  6. mă bag, dacă este franțuzesc ;) Pupici

    RăspundețiȘtergere
  7. Minunat, e chiar un rasfat culinar greu de refuzat. Pup!

    RăspundețiȘtergere
  8. Foarte aratos crapul!!!Foarte gustos!

    RăspundețiȘtergere
  9. foarte bine arata imi este foame deja.....multumest pt reteta

    RăspundețiȘtergere
  10. Va multumesc din suflet pentru comentarii!
    Va pup!:)

    RăspundețiȘtergere
  11. Am încercat rețeta. Sună interesant dar rezultatul nu e la fel. Sosul de unt face crapul (care deja e un pește gras), grețos de gras.Vinul din sos nu e suficient pentru a tăia toată grăsimea aceea.
    Rețeta aceasta ar merge mai degrabă la un pește slab. Cred că o voi mai încerca odată cu șalău sau cod.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Laura, vreau sa-ti spun ca pestele a fost delicios,deloc gras,crede-ma, este perfect !
      Poti sa incerci reteta cu ce peste doresti, o sa fie delicios !
      Multumesc de vizita !
      La multi ani !

      Ștergere