luni, 10 decembrie 2012

Sarmale muntenesti

Copilaria redevine din ce in ce mai apropiata cu cat ne apropiem de iarna,in special de Craciun,de care ne leaga foarte multe amintiri frumoase.Amintirile incep de la pregatirile pentru Craciun si continua cu acea atmosfera de fiori,de asteptare,de dorinta,de surpriza pe care o aduce noaptea Craciunului.
Craciunul inseamna inainte de toate,miros de brad ,de cozonac,de sarmale.:)
Va propun o reteta de sarmale muntenesti pe care mama mea o prepara de ani multi.




Ingrediente pentru 80 de sarmale:

1,5 kg carne de porc tocata
foi de varza acra
1 litru suc de rosii gros
2 linguri de bulion
sunculita taraneasca
400 g orez spalat si scurs
2 cepe medii
cimbru,sare,piper,boia de ardei iute
crengute de marar uscat
frunze de dafin

Mod de preparare:

Intr-o tigaie incingem putin ulei si calim usor ceapa tocata marunt,adaugam orezul,cimbru,sare si piper.Amestecam pana cand bobul de orez incepe sa se umfle.Peste aceasta compozitie punem cele doua linguri de bulion diluate in 1/2 cana de apa.Mai invartim putin lingura de lemn prin tigaie si dam la o parte sa se raceasca putin.
Adaugam orezul calit peste carnea tocata,punem si o cana plina de suc de rosii si amestecam compozitia.
Pentru a rezulta niste sarmale cu o compozitie pufoasa,nu cimentoasa, este nevoie sa adaugam suc de rosii cat este necesar ;pentru a simti carnea moale dar legata.



Asezonam carnea dupa gust si incepem sa formam sarmalutele.Luam carne cu o lingura si o punem in capatul  foitei de varza.Infasuram ruloul si la capete inchidem impingand cu degetul varza,spre interiorul sarmalei.
Daca varza este prea sarata,chiar si dupa spalare,avem grija sa adaugam mai putina sare la compozitie!
Daca foita de varza are pre multe nervuri(este cotoroasa) si nu reusiti sa infasurati,presati-o  usor cu un facalet.


Resturile de varza se toaca si se pun pe fundul cratitei in care veti fierbe sarmalele.Peste ea adaugam felii subtiri de sunculita si apoi asezam un strat de sarmale.Stropim cu suc de rosii si presaram crengute de marar uscate,frunze de dafin.Continuam cu varza tocata,marar,sunculita,sarmale si suc de rosii.Putem inchide cu un ultim strat subtire de varza tocata.


Amestecam suc de rosii cu apa si adaugam peste sarmale,aproape sa le acopere.
Punem cratita pe aragaz pana incep sa fiarba apoi le dam la cuptor incins .
Dupa o ora scoatem o sarmaluta si o probam cu furculita;daca se rupe usor si ingredientele din interior sunt moi sunt gata.

Sunt exceptional de bune,se topesc in gura.:)


Pofta buna !

Sa aveti parte de sarbatori ca-n povesti alaturi de familie, pentru ca nimic nu se sarbatoreste in singuratate!






12 comentarii:

  1. Exceptional de gustoase! Dafinul si cimbrul cred ca le dau o aroma speciala!
    O saptamana frumoasa îti doresc!
    pup!

    RăspundețiȘtergere
  2. primiti cu colindu de craciun?? :)) woow ce pofta mi-ai facut

    RăspundețiȘtergere
  3. Niciodata nu refuz o portie de sarmale,asa ca servesc.Arata super bine!Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  4. Ce bine arata si cu feliile alea de sunculita deasupra, yamiii... Fug, ca nu vreau sa maninc si nici sa salivez, sper sa reusesc tentatiei saptamina asta... Pupici !

    RăspundețiȘtergere
  5. O prezentare de nota 10,felicitari!!!De abia astept sa treaca postul sa vina craciunul sa fac si eu,cu toate ca nu am voie sa mananc dar am sa gust macar una.Pup!

    RăspundețiȘtergere
  6. O prezentare de nota 10,felicitari!!!De abia astept sa treaca postul sa vina craciunul sa fac si eu,cu toate ca nu am voie sa mananc dar am sa gust macar una.Pup!

    RăspundețiȘtergere
  7. Vaiii! ce frumos le-ai asezat! si ce pofta mi-ai facut!! :)

    RăspundețiȘtergere
  8. Mmmmm, bune rau sarmalutele astea!

    RăspundețiȘtergere

  9. mmmm gustoasa , foarte foarte buna reteta ... ne amintim asa cum spui tu de copilarie. Asa gatesc si eu sarmalutele in casa reteta stiuta de la mama mea. Mersi pentru postarea ta !

    http://lucratoarea.blogspot.ro/

    RăspundețiȘtergere