miercuri, 1 martie 2017

Urzici cu usturoi


O vorba batraneasca spune ca urzilcile schimba sangele, si eu cred ca asa este !  
Primavara, urzicile ar trebui sa fie nelipsite din meniurile noastre !
Inceputul primaverii este momentul cel mai potrivit pentru a intra intr-un program de refacere a fortelor. Vremea tot mai calda, cresterea duratei zilei si, deci, a expunerii la soare, au un impact pozitiv asupra creierului si sistemului nervos. Suntem mai optimisti,mai plini de energie, mai disciplinati și hotarati sa ne schimbam dieta si stilul de viata .


Eu prepar urzicile in acest mod :

1,5  kg de urzici
1/2 capatana de usturoi
1 ceapa mica
1 lingura de bulion
1 lingura de faina
sare

Urzicile se spala foarte bine !
Punem la fiert o jumatate de cratita cu apa si un strop de sare. Luam cate o movilita de urzici si le oparim pentru 3-4 minute. Le scoatem intr-o sita si le scurgem bine de apa. Asa vom proceda cu toate urzicile .
Apa in care am infuzat urzicile,se raceste si se consuma pentru ca are actiuni favorabile pe o paleta larga de afectiuni maladive: digestive, genitale, renale, pulmonare, cardiovasculare, reumatismale etc.


Vom marunti urzilcile cu un cutit pe un fund de lemn .
Intr-o cratita se incing 4 linguri de ulei si calim ceapa.Adaugam urzicile tocate si le amestecam.
Adaugam o cana de apa ( de le-am oparit ) si acoperim cu un capac. Lasam sa fiarba cam 10 minute pe foc mic.
Separat vom amesteca 100 ml zeama de urzici cu 1 lingura de faina si bulion.Trebuie sa avem o pasta fina fara cocoloase . O punem peste mancarea de urzici si amestecam.
Usturoiul zdrobit sau taiat in feliute fine se pune si el peste urzici.Acoperim si mai lasam 5 minute.
Serviti mancarea gustoasa de urzici cu mamaliguta !

Pofta buna de sanatate !



2 comentarii: