joi, 4 decembrie 2014

Prajitura cu crema caramel si glazura de cacao

Dragilor,eu iubesc caramelul in orice desert ,asa ca m-am gandit sa fac o prajitura cu multa crema caramel, blat umed ,bine insiropat :) si glazura lipicioasa de cacao.
A iesit o bunatate !



Ingrediente pentru un blat moale si umed :

4 oua
4 linguri de cacao
200 g margarina/unt
180 g faina
200 g zahar
1 plic praf de copt
esenta de vanilie

Mod de preparare :

Ouale intregi le mixam cu zaharul pana isi dubleaza volumul.
Cacaua cernuta o amestecam bine cu margarina foarte moale, si o turnam incet peste oua in timp ce mixam.
Faina amestecata cu praful de copt o punem ,in trepte, peste compozitie si mixam la viteza mica.
Nu uitam de esenta de vanilie.
Asezam aluatul intr-o tava cu marimea 30/20 si dam la cuptor pentru 30-35 de minute.
Inchidem focul la cuptor si lasam sa se racoreasca blatul cu usa intredeschisa .
Gata,se face repede .

Crema caramel :

200 g zahar
250 ml smantana lichida pentru frisca
50 g unt
3 linguri de amidon
esenta de vanilie

Topim zaharul si stingem cu smantana lichida.Lasam pe foc mic pana se topeste zaharul.Adaugam amidonul si amestecam energic pana se leaga .Dam la o parte de pe foc si punem untul.
Lasam sa se raceasca si dam crema la frigider o jumatate de ora.
O mixam foarte bine si adaugam esenta de vanilie.

Blatul se taie in doua ,se insiropeaza cu putin sirop caramel (doua linguri de zahar topite peste care punem 80-100 ml de apa).Putem adauga si esenta de rom.
Blatul se insiropeaza cu sirop rece.

Adaugam toata cantitatea de crema intre blaturi.

Glazuram prajitura cu o glazura ieftina,gustoasa si lipicioasa, facuta din :

3 linguri de cacao
3 linguri de zahar
5 linguri de apa/lapte

Punem toate ingredientele intr-o craticioara mica,pe foc,si amestecam pana se leaga.
Daca glazura iese prea groasa o mai subtiem cu putina apa calda.

Turnam glazura peste prajitura si o dam la frigider.

Este atat de buna !

Pofta buna ! 


12 comentarii:

  1. Super arata prajiturica, vreau si eu cateva bucati! Pup

    RăspundețiȘtergere
  2. Ce smântână lichidă pt prăjituri a ti folosit?

    RăspundețiȘtergere
  3. Camelia, am folosit smantana lichida Pilos de la Lidl,foarte buna !
    Spor la treaba !

    RăspundețiȘtergere
  4. Camelia, am folosit smantana lichida Pilos de la Lidl,foarte buna !
    Spor la treaba !

    RăspundețiȘtergere
  5. Adina, toate prajiturile tale arata exceptional!
    Intrebare pentru reteta asta - crezi ca se poate face tort?
    Multumesc!

    RăspundețiȘtergere