luni, 2 decembrie 2013

Prajitura cu crema de portocale si lamaie

In perioada sarbatorilor de iarna cautam sa pregatim dulciuri speciale, in combinatii noi, pentru un Craciun cu aroma speciala de portocale!:)
Aceste prajiturele lipicioase si aromate sunt atat de bune,incat toata lumea va vrea cate una.
Am folosit atat sucul de la portocale si lamaie cat si coaja,nu doar pentru ca dau o aroma placuta dulciurilor,ci si pentru ca aduc beneficii sanatatii noastre.Coaja de lamaie ajuta la scaderea colesterolului,sustine vasele de sange si normalizeaza presiunea arteriala.
Ca sa obtinem beneficii maxime trebuie sa alegem fructe cu coaja necerata sau putem indeparta ceara de pe fructe daca le punem intr-o cratita cu apa rece in care adaugam 2-3 linguri de bicarbonat de sodiu si le frecam usor. Ajuta foarte bine la indepartarea impuritatilor care ar ramane dupa spalarea numai cu apa de la robinet.



Ingrediente pentru aluat:

250 g de faina
180 g de unt rece,taiat in cubulete
85 g zahar pudra

Ingrediente pentru crema:

2 portocale
1 lamaie mare
5 oua
350 g zahar
50 g faina
1 lingura rasa de amidon

Mod de preparare aluat:

Incingem cuptorul la 180 de grade.
Tapetam cu hartie de copt o tava dreptunghiulara cu dimensiunile 23x33cm.
Amestecam faina,zaharul si untul,folosind un robot de bucatarie sau mixerul.
Mixam pana se formeaza un aluat sfaramicios .Se rastoarna direct in tava pregatita si se niveleaza cu dosul unei linguri,presand usor.
Dam aluatul la cuptor pentru 20 de minute.

Mod de preparare crema:

Radem coaja de la portocale si lamaie,apoi le stoarcem de zeama.Avem nevoie de 150 ml suc.
Batem ouale cu zaharul cu mixerul pana se albesc si se topeste zaharul.Adaugam coaja rasa de la citrice(dupa gust) si sucul,amestecam putin pana la omogenizare.Punem faina si amidonul,mixam din noua pana se incorporeaza.Turnam crema peste aluat si mai dam la cuptor inca 20 de minute pana se inchega complet.
Lasam prajitura la racit in tava,apoi se pudreaza cu zahar farin vanilat,se taie si se serveste.
Vai,vai,vai cat este de aromata si de cleioasa.:)) Se prepara atat de usor...

Putem sa le pregatim cu cateva zile in avans.Le pastram acoperite cu folie.Este la fel de gustoasa si dupa 3 zile.

Simtiti spiritul Craciunului ?:)

Pofta buna!



23 de comentarii:

  1. WOW iubesc prajiturile cu crema de portocale sau lamaie! Kisses

    RăspundețiȘtergere
  2. Moammma da ce pofta mi-ai facur. Salvez reteta.
    Te pup, sa ai seara faina.

    RăspundețiȘtergere
  3. Felia de pe paletica e a mea ?! Delicioasa prajitura ta, cu atitea citrice... Pupici !

    RăspundețiȘtergere
  4. Imi place maxim. E usor de facut intr-adevar.

    RăspundețiȘtergere
  5. Buna! Multumim pentru reteta, o variatiune interesanta pe tema claiscelor lemon squares! Cred ca ies super cu portocale!
    O singura intrebare insa, cand adaugi tu sucul de fructe in crema? La final?
    Laura

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru vizita si atentionare !
      Acum am modificat.Sucul de fructe se adauga odata cu coaja,imediat dupa mixarea zaharului cu ouale.
      Te pup!

      Ștergere
    2. Nu ai pentru ce, eu multumesc!
      Laura

      Ștergere
  6. Bună Adina!
    După cum arată cred,că a fost delicioasă...!
    O zi minunată îți doresc!
    Pup cu drag!

    RăspundețiȘtergere
  7. Ma bucura vizitele voastre,va multumesc!:)

    RăspundețiȘtergere
  8. Foarte aromata prajitura! Sa inteleg ca se separa crema singura, la cuptor, ca si cum ar fi inca o foaie de aluat deasupra? Asa pare in fotografie.

    RăspundețiȘtergere
  9. Prajitura asta suna excelent pentru Craciun! Cred ca mi-ar placea maxim!

    RăspundețiȘtergere
  10. Va multumesc mult!
    Sunt happy ca va place!:)

    Sarbatori fericite!

    RăspundețiȘtergere
  11. arata delicious...vreau sa incerc reteta ; in imagine arata ca ar fi si deasupra aluat dar in modul de prepare nu am ciiti nimk despre acest lucru ... am omis ceva ?

    RăspundețiȘtergere
  12. Reteta este perfecta !
    Sa o tineti la cuptor exact cat scrie in reteta !

    RăspundețiȘtergere
  13. Super cu drag si stima iti pot spune ca scriu retete de o ora,fac si eu de toate dar am descoperit a tine ceva fantastic un stil mai usor de preparare a cremelor,blaturilor si au savoarea citricelor.In Elvetia pentru o simpla prajitura cu crema de lamiie si blat cu menta m-au felicitat cei din Anglia.Daca stiam stilu tau de retete eram in top.Multumesc si mult succes Adina.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Vorbele tale ma incalzesc,multumesc din suflet !
      Asta am si urmarit sa fac,retete accesibile si usor de preparat !
      Te imbratisez cu drag !:)

      Ștergere
  14. crema nu se fierbe se pune direct peste prajitura ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, exact asa cum scrie in reteta !
      Acum am vazut mesajul, scuze !

      Ștergere