marți, 8 ianuarie 2013

Paella

Paella este originara din Valencia,Spania si este  un amestec savuros de ingrediente,de la diferite tipuri de carne pana la variate soiuri de peste, fructe de mare,orez si legume.Printre ingrediente se numara si carnatii foarte picanti- chorizo-un fel de tocatura de vanat numita monteria.
Am ales o reteta de paella,simpla,ce apartine marelui maestru bucatar Gordon Ramsay.







Ingrediente:

500 g creveti cruzi (intregi sau fara capete)
3 pulpe de pui dezosate si fara piele
200 g carnati chorizo(sau carnat picant crud uscat)
300 g orez pentru paella(sau orez cu bob lung)
400 g mazare (dezghetata,daca e congelata)
2 rosii mari,tocate mare
2 ardei kapia rosu taiati cubulete
o priza generoasa de fire de sofran
1 ceapa curatata si tocata
2-3 catei de usturoi feliati fin
1 ardei rosu chilli uscat taiat pe diagonala
1/2 lingurita cimbru
2 linguri de ulei de masline,plus inca putin pentru stropit
sare de mare si piper proaspat macinat
1/2 lingurita de boia de ardei



Mod de preparare:


Se pune la fiert o cratita cu 1,5 litri apa.Aceasta apa se va adauga ulterior in paella.
Carnea de pui se taie bucati mici.Se incinge uleiul de masline intr-o cratita speciala pentru acest preparat sau o tigaie mai mare.Se adauga ceapa,ardeiul kapia,usturoiul,chilli si cimbrul si se calesc pe foc mare cateva minute,pana ce legumele incep sa se inmoaie.Bucatile de pui se asezoneaza cu sare si piper,apoi se pun in cratita peste legume cu feliile de chorizo si boia.
Se prajeste amestecand des,pe foc mare pana ce puiul se rumeneste usor.
Se adauga orezul si se amesteca 2-3 minute, apoi se toarna deasupra apa fiarta din cratita pana ce depaseste orezul cu 1 cm.Se lasa sa fiarba la foc mic,cand incepe sa clocoteasca se presara firele de sofran si se amesteca bine.Se pun rosiile,se potriveste de sare si piper si se lasa sa fiarba incet,amestecand des,timp de 12-15 minute,in functie de cat de usor fierbe orezul.
Cand orezul este al dente se adauga mazarea si o lasam sa fiarba 5 minute.
Adaugam crevetii,putina apa fiarta si amestecam usor.Se lasa sa fiarba la foc mediu timp de 3 minute pana ce crevetii devin opaci.
Optional,puteti adauga odata cu crevetii,calmari si scoici.
Se gusta si se condimenteaza.
Se ia cratita de pe foc,se acopera si se lasa preparatul sa se odihneasca 5 minute,pentru ca aromele sa se intrepatrunda.
Se stropeste cu putin ulei de masline si se serveste direct din cratita.

Deliciu spaniol garantat!:)

Pofta buna!













8 comentarii:

  1. Ioooo cat de bine arata!!!Tot am in plan sa fac si eu paellia,poate imi gasesc cea timp si iti probez reteta.pup

    RăspundețiȘtergere
  2. Trei feluri de carne intr-o singura mancare.Interesanta reteta!

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu sunt prieten cu crevetii (nici nu mai stiu de la ce ne-am certat), dar mi-ai facut o asa pofta incat voi trece peste acest inconvenient si in viitorul apropiat voi incerca reteta. O zi frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
  4. Cred ca prefer sa o mananc de la mama ei...
    Spania, here icome! :))))

    RăspundețiȘtergere
  5. Si eu visez sa fac, a ta arata delicios de bine! Pupici

    RăspundețiȘtergere
  6. Buna ziua. As dori sa va intreb daca doriti un schimb de advertoriale (articole - sfaturi culinare sau chiar retete).
    Eu va postez articolele pe siteul tendintemoda.com (categoria culinar), cu un link in articol catre siteul dumneavoastra, iar dvs imi postati un articol pe siteul dvs. ce contine un link in el catre bucatarulpriceput.ro
    Articolul trebuie sa contina minim 300 cuvinte si sa fie unic.
    Astept un raspuns din partea dvs. fie el chiar si negativ la adresa de email office@bucatarulpriceput.ro

    RăspundețiȘtergere
  7. Incredible story there. What happened after? Thanks!

    Feel free to surf to my web blog lauts

    RăspundețiȘtergere