Ingrediente :
3 kg capsuni
2 kg zahar
zeama de la o lamaie
Spalam fructele ,le punem in vasul in care vom prepara gemul, si turnam zaharul peste ele.
Se pune vasul la frigider pana a doua zi.
Punem cratita pe foc mic (cu tot cu zeama pe care au lasat-o) si lasam sa fiarba,miscand din cand in cand cratita (amestecam cat mai putin sa nu distrugem fructele).
Adunam spuma care se strange la suprafata gemului, de cate ori este nevoie .
Capsunile mele au fost foarte coapte si nu au ramas intregi .
Cand a fiert pe jumatate, adaugam zeama de la lamaie .
Pentru a ne convinge ca este gata, punem la frigider o farfuriuta goala. O scoatem rece ca sa picuram pe ea gem. Daca picatura s-a inchegat in momentul in care a luat contact cu farfuria rece ,gemul este gata ,daca nu...mai lasam sa fiarba .
Borcanele trebuie spalate foarte bine si sterilizate pentru cateva minute in cuptorul incins .
Turnam gemul fierbinte in borcane ,cu grija, capsam bine si le asezam cu gura in jos.
Acoperim borcanele cu o patura si lasam asa pana adoua zi .
Daca folosim borcane cu capace pe filet, avem grija sa nu se dea peste cap ,daca se intampla asta... renuntam la capacul respectiv.
Verificam capacele daca sunt in ordine si adapostim conservele la loc intunecat si rece .
Fara conservanti !
Pentru diabetici cum se poate face gem de capsuni?
RăspundețiȘtergerePentru diabetici mama urmărește procedura de mai sus doar ca nu pune deloc zahar. Fără zahar se primește și compotul din ele
RăspundețiȘtergerePentru diabetici mama urmărește procedura de mai sus doar ca nu pune deloc zahar. Fără zahar se primește și compotul din ele
RăspundețiȘtergere