duminică, 20 mai 2012

Prajitura turceasca cu iaurt si sirop de citrice

Urmeaza inca o reteta din cartea de bucate -Bucataria lumii- a lui Gordon Ramsay . :)
Nu stiu cum sa va fac sa pregatiti aceasta prajitura densa, cremoasa,rafinata ; o minunatie de arome .
Siropul de citrice poate fi servit si pe inghetata de vanilie,clatite sau iaurt . 
Un deliciu .




Ingrediente pentru prajitura  :

6 oua mari
600 gr de iaurt
150 gr de zahar tos
75 gr de faina amestecata cu un sfert de pliculet de drojdie uscata de 7 gr
coaja rasa fin si zeama de la o lamaie
un varf de cutit de sare de mare fina

Siropul de citrice :

126 gr de zahar tos
125 ml de apa
coaja rasa fin si zeama de la o lamaie
coaja rasa fin si zeama de la o portocala
1 lingurita de apa de flori de portocal sau de trandafir



Mod de preparare:

Preincalziti cuptorul .
Lamaile si portocala le spalam cu apa calduta si le stergem foarte bine
Ungeti o forma de tort rotunda cu diametrul de 23-25 cm. si puneti la baza formei hartie de copt.
Mixam galbenusurile cu zaharul, pana obtinem o compozitie cremoasa si mata. Cernem faina amestecata cu drojdia deasupra si o incorporam treptat in compozitie .Adaugam iaurtul ,coaja si zeama de lamaie si amestecam .
In alt bol mare si curat, batem albusurile cu un praf de sare ,pana se intaresc. Le amestecam cu atentie in compozitia de prajitura .Turnam amestecul in forma de tort si nivelam usor suprafata .Dam prajitura la cuptor 50-60 de minute, pana se rumeneste pe deasupra, creste si este bine coapta .Pentru a testa daca este gata o intepam cu o scobitoare care trebuie sa iasa curata.
Scoatem prajitura din forma cand s-a racit.  Se va lasa putin pe masura ce se raceste.

Cat timp prajitura este la copt pregatim siropul de citrice .
Punem toate ingredientele intr-o oala ( eu nu am avut apa de trandafiri dar nu cred ca mai era nevoie;este foarte aromata si asa ) si le dam in clocot .
Micsoram flacara si lasam sa fiarba la foc mic 7-10 minute ,pana cand lichidul scade cu o treime si capata consistenta de sirop . Lasam sa se raceasca .

Rasturnam prajitura pe un platou si punem uniform cu o lingura sirop pe intreaga suprafata.

Eu am ornata-o cu coji de portocale din dulceata , a carei reteta o gasiti aici http://calatorii-culinare-adina.blogspot.com/2012/05/dulceata-din-coji-de-portocale.html . O nebunie de arome .

Se poate servi cu iaurt gros sau smanatana grasa.

O recomand sa o pregatiti intr-un weekend pentru familia dumneavoastra .Va fi o surpriza aromata si cremoasa.

Pofta buna !

3 comentarii: