miercuri, 9 mai 2012

Dulceata din coji de portocale


Este cea mai buna reteta de dulceata din coji de portocale ; in trecut experimentand inca vreo doua retete, dar nu cu acelasi succes ca acum . 
Este o dulceata pentru gusturi fine !
Multumesc  L. Adamache .



 Ingrediente pentru 4 borcane de 300 gr. 

1,5 litri suc de portocale 
1,5 kg de zahar 
2 mere
2 vanilii bourbon sau 1 baton de vanilie 
sucul de la 2 lamai



Mod de preparare :

Am spalat foarte bine portocalele in apa calduta dupa care le-am sters , le-am taiat in jumatati  si  am inceput sa le storc la robot. Cojile au fost taiate in felii . Cu un cutit am indepartat toata partea alba care este amara , apoi am inceput sa le tai in forma de bete de chibrituri .
Am amestecat sucul de portocale cu zaharul si am pus cratita  pe foc mic.Dupa ce zaharul s-a dizolvat complet ,am pus merele taiate in 2  (pentru ca portocalele sunt sarace in pectina) si am adaugat vanilia.

Intr-o alta cratita am pus cojile de portocale ,le-am acoperit cu apa rece si le-am pus pe foc.Din momentul in care incepe sa fiarba apa calculam 3 minute ; le scoatem si aruncam apa .Cojile le trecem printr-un jet de apa calda si apoi repetam faza  pentru inca 4 minute. Le uscam cu un sevetel de bucatarie si le adaugam in dulceata.

Am marit un pic flacara la aragaz ,am adaugat sucul de la lamai si am lasat-o sa fiarba 1.30 minute . 
Se indeparteaza spuma formata la suprafata si se amesteca din cand in cand. 

Facem proba -  punand o farfurie la frigider si picurand pe ea stropi de dulceata.Daca picaturile nu-si pierd forma ,dulceata este gata. 
Scoatem bucatile de mere si le servim ca atare sau cu budinca din orez .Sunt foarte parfumate.:)

Am turnat dulceata fierbinte in borcane curate ,am strans ermetic si le-am lasat cu gura in jos,invelite cu o patura ,pana a doua zi.

Este ceva deosebit,fin ,rafinat...

Pofta buna !













4 comentarii:

  1. Buna, buna dulceata ta... ce merg feliutele alea prin cozonac, yamiii... Pupici !

    RăspundețiȘtergere
  2. Da, cata dreptate ai,tu ,maestra in aluaturi !:)

    RăspundețiȘtergere
  3. Fain! Am facut si io, dar alta metoda.
    Pentru 1,5 litri de suc cam cate portocale trebuie? Coaja o folosesc de la toate acele portocale pe care le storc?

    RăspundețiȘtergere
  4. Am stors cam 10-11 portocale mari si depinde cat de zemoase sunt !
    Folosim toate cojile ramase in urma stoarcerii .

    Te pup !:)

    RăspundețiȘtergere