marți, 18 octombrie 2016

Prajitura Carpati cu crema caramel


O prajitura spornica si deosebita prin spect, dar si prin gustul fin de caramel si ciocolata, este ideala pentru musafirii dumneavoastra !
Din ingredientele mentionate vor rezulta foarte multe  bucati de prajitura apetisanta !







Ingrediente pentru 9 foi intinse pe spatele tavii de la aragaz :

Aproximativ 1 kg de faina
3 oua
250 ml lapte
250 ml ulei
200 g zahar
1 lingurita de bicarbonat stins in putin otet

Crema caramel :

500 g zahar
1,5 litri lapte
150 g faina
250 g unt sau margarina

Glazura de ciocolata :

200 g ciocolata neagra
200 ml lapte

cocos pentru decor

Mod de preparare foi :

Mixam ouale cu zaharul, apoi adaugam pe rand uleiul, laptele si bicarbonatul stins. Vom amesteca la viteza mica. Incorporam faina cu ajutorul unei palete.Framantam un aluat maleabil.
Impartim coca in 9 parti egale. Fiecare bucata de coca o intindem pe fundul tavii si o intepam cu furculita din loc in loc, sa nu se umfle in cuptor. Dam foaia la cuptor incins pentru 8-10 minute. Avem grija ca foile sa ramana crem .
Pastram foile asezate una peste alta .


Crema caramel :

Intr-o cratita vom carameliza zaharul la foc mic.Avem grija sa nu se arda pentru ca devine amar !
Adaugam incet faina peste caramel si amestecam cu telul pana se incorporeaza in caramel.
Turnam laptele putin cate putin si amestecam energic sa nu se faca cocoloase .Lasam sa fiarba max.5 minute. Dam crema la o parte de pe foc si punem untul taiat cubulete.Amestecam bine . In cazul in care avem cocoloase ratacite prin crema, vom folosi mixerul .:)



Ne pregatim sa umplem foile cu crema calda.
Este necesar sa oprim o cana de crema cu care vom lipi triunghiurile !
Incepem sa punem cate un polonic de crema peste fiecare foaie, una peste alta .


Acoperim prajitura si o dam la rece peste noapte. Maine cand va fi moale,o vom putea modela.

Taiem marginile prajiturii si apoi o taiem pe lung in 3 dreptunghiuri egale !


Acum vom forma 6 bucati !


Aducem fiecare dreptungi pe un tocator, pe marginea mesei, si il taiem pe diagonala. 


Formam un triunghi din aceste doua bucati .Le vom lipi in forma de triunghi cu ajutorul unei linguri de crema, din cea oprita in cana !



Glazura am preparat-o in urmatorul fel : am taiat ciocolata in cubulete si am pus-o intr-o craticioara impreuna cu laptele.Punem pe foc mic si amestecam .Lasam sa fiarba si sa se ingroase putin. Lasam sa se racoreasca si ungem cabanutele noastre, INTREGI, pe margini, cu ajutorul unei pensule stufoase.
Mie imi place mult aceasta glazura pentru ca este maleabila si spornica .

Presaram nuca de cocos  si taiem prajiturele groase de 2-3 cm.


Sunt grozave !

Multumesc, Iuliana pentru reteta !


2 comentarii: