joi, 21 ianuarie 2016

Sarmalute de post cu orez si ciuperci in foi de vita


Putem pregati feluri de mancare gustoase si ieftine care sa ne satisfaca pofta de mancare calda gatita !
Sarmalutele mele sunt delicioase !
Daca doriti sarmale cu carne,poftiti aici sau aici !




Ingrediente pentru 40-50 de sarmale, depinde cat de mari sau mici sunt :

foi de viata 
2 cani de orez spalat si scurs
500 g ciuperci tocate marunt
1 ceapa mare tocata marunt
1 morcov mare razuit
3 linguri de bulion
1 cana cu supa de legume (putem folosi cuburi )
marar
sare,piper si cimbru


Pentru sos :

2 cani cu rosii cuburi

Frunzele de vita de vie se pun pe foc, in apa clocotita, pt. 5 minute si apoi se scurg bine.

Intr-o tigaie mare si adanca, vom pune la incins 50 ml ulei.Calim ceapa si morcovii razuiti pentru 5 minute.Adaugam orezul si amestecam usor pana absoarbe tot lichidul,punem si ciupercile tocate.Acoperim tigaia si lasam pe foc mic .Ciupercile isi vor lasa zeama si va fi absorbita de orez.
Adaugam o cana de supa de legume,putina sare si piper. Acoperim si lasam sa scada.


Orezul trebuie sa fie fiert al dente, el se va mai gati si in vita.
Peste compozitia cleioasa vom pune cele 3 linguri de bulion, cimbru si marar uscat sau proaspat.
Amestecam si dam la o parte de pe foc .Lasam sa se raceasca.

Cum impachetam sarmalele : 

Incepem sa impachetam sarmalutele in felul urmator : asezati pe o suprafata curata o frunza de vita,cu partea lucioasa in jos si inlaturati codita .Puneti o lingura cu varf de umplutura in mijlocul frunzei,aproape de marginea nervurii .Pliati deasupra capatului nervurii pentru a acoperi umplutura , apoi indoiti ambele capete ale frunzei de vita-de-vie si rulati-o ca pe o tigara. Repetati procesul cu restul de frunze si cu restul de umplutura.

Asezam pe fundul cratitei cateva frunze de vita si peste ele vom aseza sarmalutele,unele langa altele.Peste fiecare strat de sarmalute vom imprastia rosii,cimbru si putin marar.
Adaugam restul de rosii si apa sau supa de legume, pana ce sunt acoperite sarmalele.
Punem sarmalele la fiert pe foc mic, altfel se vor desface !!!
Lasam pe foc pana ce frunza se patrunde usor cu furculita.
Servim sarmalele gustoase cu iaurt, daca nu tinem post ! :)





POFTA BUNA !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu