vineri, 20 iulie 2012

Zacusca

Imi place atat de mult zacusca incat nu concep sa trec peste perioada legumelor si sa nu fac cateva borcanele pentru camara, si mai ales pentru consum, pe moment.:)
Prefer gatitul  in ceaunul de tuci pentru ca se face foarte bine, acesta distribuie caldura uniform,nu lipeste preparatul si da o alta aroma mancarii.:)




Ingrediente:

1 kg ardei kapia rosu
1 kg de vinete
1 kg de rosii
2 ardei iuti
4 cepe mari
boia de ardei dulce
cateva frunze de telina
sare si piper
250 ml ulei de floarea soarelui
ciuperci feliate (optional)

Mod de preparare:

Spalam legumele.
Ardeii kapia si cei iuti,vinetele si rosiile se coc bine pe o tabla speciala pentru copt,asezata pe flacara mica a aragazului .Se intorc pe toate partile sa se coaca uniform.
Ardeii copti ,rosiile si vinetele se introduc fierbinti intr-o punga, pe care o inchidem bine ca sa se produca abur in interior; se vor decoji foarte usor (lasam punga inchisa cam 20 de minute).
Daca le veti curata sub jet de apa, le deteriorati aroma de copt.
Vinetele dupa ce s-au curatat, se lasa la scurs intr-o sita si apoi se toaca.
Rosiile curatate si tocate le scurgem si pe ele in sita .
Ardeii se curata de cotoare ,coji,seminte si se toaca in cubulete .Tocam si ceapa .
Incingem uleiul intr-un ceaun de tuci incapator si adaugam ceapa pe care o calim pana se inmoaie ,turnam rosiile taiate si scurse;amestecam bine si le calim .


Continuam cu ardeii care se calesc si ei foarte bine.


Potrivim de sare,piper si boia de ardei dulce.La final punem vinetele si frunzele de telina tocate. Mai lasam sa fiarba pana in momentul in care zacusca prinde o consistenta cremoasa .
Daca nu va place picanta,eliminati ardeiul iute !


Optional ,puteti adauga ciuperci feliate .
Daca o pastrati pentru iarna ,turnati zacusca in borcane curate,inchise ermetic si le sterilizati !


Va spun ca este exceptional de buna !


Gustul ...fara cuvinte ;as vrea sa va ung o feliuta de paine cu zacusca asta si sa o gustati!:)

Pofta buna !



14 comentarii:

  1. APLAUZE!!!!!!!!!
    Ador zacusca. De cate ori facem aici zacusca ne ruineaza, sunt niste preturi la legume de nu iti vine sa crezi.
    2 kapia 1,99€
    1 vanata (lidl) 1€
    Fa si tu socoteala ptr o cantitate asa mai rezonabila de zacusca......
    Weekend frumos.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Minnie,la voi sunt mai scumpe legumele,preturile in general, dar salariile....??????:)
      Uite cat m-a costa pe mine zacusca::)
      1 kg vinete - 1,5 lei
      1 kg ardei kapia- 3 lei
      1 kg de rosii- 2 lei
      1 kg de ceapa - 1,5 lei
      1 legatura frunze de telina- 1 leu
      Hei,ce zici,convenabil nu ?:)
      Pup !

      Ștergere
  2. Si noi suntem fani zacusca!Weekend placut!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Al meu sot nu prea se omora pe zacusca,dar la tura asta ,nu se mai satura !:))
      Weekend linistit!

      Ștergere
  3. Iubita, dau la schimb gemuri-dulceturi, biscuiti, tot ce vrei... daca trimiti o feliuta de piine cu zacusca si la mine... Are o culoare, ca mi s-a facut foame... Ma duc sa maninc o grisina si-mi trece... oare ?! Pupici !

    RăspundețiȘtergere
  4. Ce grisina ,esti la dieta,ai uitat ?:))
    Ai venit repede la zacusca pe paine !:))
    Da,accept o lingurita din gemul ala de fite !:)

    Te pup !

    RăspundețiȘtergere
  5. ador zacusca. Trimiti spre Salaj o felie?..:)0

    RăspundețiȘtergere
  6. E delicioasa,nu ne lipseste niciodata din camara:)

    RăspundețiȘtergere
  7. si mie imi place mult zacusca, desi nu o suportam in copilarie...cum se mai schimba gusturile omului!:)

    RăspundețiȘtergere
  8. Asa Adina , iti multumesc ptr c-ai facut posibila abonarea si la blogul tau ; vezi , de asta mai sunt buni prietenii :)) , sa-ti arate si ce lipseste unui blog ptr a fi perfect .
    Wk frumos si plin de bine .
    Diana-Onesta .

    RăspundețiȘtergere
  9. Zacusca este foarte buna si frumoasa.Mi-ai facut pofta.Trebuie sa fac si eu.

    RăspundețiȘtergere
  10. What's up, after reading this amazing paragraph i am also cheerful to share my knowledge here with colleagues.

    Feel free to surf to my blog :: youtube.com

    RăspundețiȘtergere