joi, 10 mai 2012

Tortilla a la Gordon Ramsay

O alta reteta simpla si delicioasa, traditionala din Madrid .Chiar daca ingredientele nu promit nimic spectaculos, credeti-ma ca dupa ce o gustati ...o sa-mi dati dreptate .Este din cartea lui Gordon Ramsay.
Renumita tortilla si-a castigat titlul de mancare nationala-tortilla espanola.





Ingrediente :

900 gr.de cartofi fainosi medii
6 oua mari
100 ml.de ulei de masline
1 ceapa mare ,curatata si taiata julien
sare de mare si piper negru

Mod de preparare:

Curatati cartofii si taiati-i felii subtiri.Incingeti uleiul de masline intr-o tigaie mare,cu fund gros. Adaugati cartofii si ceapa, cu putina sare si piper si amestecati bine.Micsorati flacara si prajiti cartofii timp de 15-20 de minute , amestecand din cand in cand ,pentru ca acestia sa nu se lipeasca de fundul tigaii.
Cand cartofii si ceapa se inmoaie ,fara insa a se rumeni,luati tigaia de pe foc si scurgeti uleiul in exces intr-un bol; pastrati-l pentru mai tarziu.
Bateti usor ouale intr-un castron mare , doar atat cat e necesar pt. a se amesteca .Adaugati cartofii usor prajiti in ouale batute si lasati-i cateva minute.
Incingeti 2-3 linguri din uleiul ramas intr-o tigaie antiaderenta, cu diametrul de 26 cm , si turnati amestecul de cartofi cu ou,roting tigaia pt. a intinde amestecul in mod uniform . Lasati pe foc 4-6 minute sau pana cand tortilla se rumeneste bine si se desprinde de pe  marginea tigaii.
Intoarceti tortilla cu atentie si prajiti-o si pe partea cealalata. Pentru asta, desprindeti marginile cu o spatula flexibila termorezistenta, apoi asezati o farfurie mare deasupra tigaii si intoarceti-le cu atentie pe amandoua. Folosind spatula, asezati tortilla inapoi in tigaie, cu partea rumenita deasupra. Lasati-o pe foc alte cateva minute, pana cand este gata si pe cealalta parte; daca preferati sa fie mai moale pe dinauntru, luati-o mai repede de pe foc. 


Asezati cu atentie tortilla pe o farfurie si lasati-o sa se raceasca - ideal este sa o consumati la temperatura camerei. Serviti-o taiata felii groase, pe post de aperitiv sau alaturi de o salata , ca o masa de pranz gustoasa.  


Buen apetito !

2 comentarii: