marți, 4 noiembrie 2014

Gulas de vitel

Bucatele specifice artei culinare maghiare sunt satioase si au o savoare cu totul particulara,fiind preparate cu boia,ceapa,ardei ,vorbind aici de celebrul gulas unguresc ,tocanita de pui cu galuste,taitei cu branza,strudel cu visine , mac...
Restaurantele din Romania au inclus si ele in meniu acest preparat savuros si hranitor care a depasit granitele Ungariei . Un gulas extrordinar de bun am mancat intr-un restaurant din zona Cheile Bicazului - Lacul Rosu . 
Gulasul este o supa sau tocana si se prepara ,de regula, intr-o oala larga sau in ceaun, cu grasime bine incinsa. Fiecare bucata de carne care vine in contact cu fundul vasului se pastreaza astfel zemoasa,plina de savoare si aromata .



Ingrediente :

1 kg carne de vitel /vita taiata in cuburi (eu am avut vitel)
400 g ceapa
1 morcov mare taiat cuburi
4 linguri de untura
500 g rosii taiate in cubulete
1 lingura de boia dulce de ardei
1 lingurita de boia iute de ardei
3 catei de usturoi
750 ml supa de carne / apa
2 ardei rosii kapia
chimen

cartofi (optional)

Pentru galuste :

1 ou
sare
faina


Spalati ,apoi stergeti carnea cu un prosop .Curatati ceapa si usturoiul. Taiati ceapa in felii mari .
Carnea o punem in untura incinsa ,in ceaun, si o calim foarte bine.Adaugam ceapa si amestecam .Usturoiul zdrobit se pune peste ceapa.Presarati sare si boia deasupra.
Adaugam rosiile si morcovul ;stingem totul cu supa de carne sau apa.
Lasati amestecul sa fiarba , la foc potrivit, cca 70-80 de minute,depinde de carne .
Dupa 60 de minute adaugam ardeii taiati in cubulete mici .Adaugam si chimen ,cam un sfert de lingurita .

In momentul in care adaugam galustele ne asiguram ca gulasul este zemos.Daca mai este nevoie mai completam cu putina supa sau apa .

Formam o coca ca pentru taitel si rupem mici bucatele din aluat pe care le punem in gulas.Lasam sa  mai fiarba la capac 10 minute.





S-aveti pofta...


7 comentarii:

  1. Bun gulasul de vita , foarte bun!! Arata super bine!!

    RăspundețiȘtergere
  2. Ah, ce fain gulas!! Mie-mi place iute, de aceea pun si un ardei iute, plus chili ;-) Galustele de obicei se "rup" cu lingura direct din vas, pe marginea lui si se arunca in ceaunul/oala care clocoteste.
    Avem linguri de lemn la fel :-)

    RăspundețiȘtergere
  3. Arata foarte bine si cred ca este delicios !

    RăspundețiȘtergere
  4. Arata foarte bine si cred ca este delicios !

    RăspundețiȘtergere