vineri, 21 septembrie 2012

Gem de prune

Toata vara am cautat in piete prune din alea adevarate,mari,brumarii(asa le spun eu),coapte bine sa iasa gemul bun,aromat si cu o culoare rubinie.
Imi ieseau in cale numai prune mici,zbarcite,aproape crude;zici ca erau corcoduse,fara culoare si la pret destul de mare.:(
E ,uite ca s-a intamplat si chiar zilele trecute am pus mana pe frumusetile astea tomnatice care mi-au satisfacut gusturile.



Ingrediente:

4 kg de prune mari, bine coapte,fara samburi
2 kg de zahar(daca va place mai acrisor, reduceti cantitatea cu 500 g)



Am pus prunele intr-o cratita mare,intinsa,de tuci (in astfel de cratita pregatesc eu gemul de prune pentru ca nu lipeste si are un altfel de gust ) si am adaugat zaharul.Le-am pus la foc mare cam 10 minute, dupa care am dat la foc mic si am urmarit pana s-a format spuma, pe care am adunat-o cu spumiera.
Cand incepe sa bolboroseasca,sa arunce usor stropi pe aragaz :) scoatem cu lingura gem si o sa-l punem pe o farfurie foarte rece,tinuta la frigider. O sa vedem daca in contact cu suprafata rece se vor inchega picaturile de gem.Daca se intampla asta,inchidem aragazul.
Imi place sa pastrez culoarea frumoasa a gemului(grena inchis)si densitatea ideala.
Turnam gemul fierbinte in borcane super curate,le inchidem bine si le asezam cu gura in jos.
Acoperim borcanele cu o patura si le lasam pana a doua zi.

Spor la gatit!:)

Mi-a iesit un gem  atat de aromat...:)


11 comentarii:

  1. Este preferatul colpilei mele.In fiecare an fac pentru ea.
    Al tau are o culoare minunata.
    Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  2. Gospodina mamei! Are o culoare tare apetisanta gemul. Pentru mine cam mult zahar dar, daca trimiti un borcan pe posta e ok :))
    o zi faina!

    RăspundețiȘtergere
  3. Harnicutza foc!! Vreau si eu un borcanel!

    RăspundețiȘtergere
  4. Uau, ce culoare frumoase are gemuletul tau !!! Al meu l-am facut cu prune albe, sper ca peste vreo doi ani sa faca si copacelul meu prune din astea de care ai tu in poze (e vorba despre un alt prun, nu cel cu prune albe, hi, hi... ) Pupici si plec cu un borcanel de la tine...

    RăspundețiȘtergere
  5. Sper sa ajung sa prepar si eu, sunt fructele mele favorite din aceastã lunã:)

    RăspundețiȘtergere
  6. Sunteti dragute!:)

    Multumesc!

    Coco,gata cu clatitele,pai ce... dispare gemul inainte sa vina iarna?:))

    O saptamana usoara!

    RăspundețiȘtergere
  7. Imi place super mult gemul de prune. Am facut si eu asa ca nu fur de la tine. Te pup

    RăspundețiȘtergere