vineri, 4 mai 2012

Tort cu nuca insiropat - GORDON RAMSAY


Aceasta reteta apartine marelui bucatar Gordon Ramsay incununat cu 13 stele Michelin !
Am primit cadou de la sotul meu cartea sa de bucate "Bucataria lumii" din care am pregatit acest tort scaldat intr-o baie cu mirodenii.
Dupa ce gusti o bucatica ai senzatia ca-ti desfunda papilele gustative intr-un mod inedit.
In Grecia ,acest desert, este denumit karydopita si se srveste cu o lingura de iaurt grecesc . 
Incercati-l si nu o sa regretati !!!







Ingrediente:

5 oua mari
2 linguri coniac
coaja rasa si zeama de la o portocala
90 gr. zahar tos
1/2 lingurite scortisoara macinata
1/4 de lingurita de cuisoare macinate
20 gr. de faina
2 lingurite praf de copt
35 gr. de crutoane vrchi de o zi
175 gr. miez de nuca
unu topit pentru uns

SIrop cu mirodenii

125 gr. de zahar tos
150 ml. de apa
3 cuisoare
1 baton scortisoara
zeama si coaja rasa fin de la o lamaie

Mod de preparare :

Preincalziti cuptorul la 190 de grade .Ungeti cu unt o forma de tort de 23 de cm ( forma mea a vut diametrul de 26 cm si a iesit perfect) .
Intr-un bol mare ,bateti galbenusurile ,coniacul (eu am avut Campari si nu s-a simtit nici o modificare a gustului, in rau ),coaja si zeama de portocala,pana obtineti o compozitie omogena si cremoasa.

Puneti intr-un mixer zaharul,scortisoara,cuisoarele,faina,praful de copt,crutoanele si 150 gr. de nuca si amestecati pana obtineti granule fine.Puneti amestecul intr-un bol mare .In alt bol curat ,bateti albusurile spuma .

Amestecati compozitia cu galbenus cu cea de crutoane,apoi adaugati cu atentie albusurile,folosind o lingura mare de metal,pana omogenizati.

Turnati compozitia de tort in tava si lasati-o la cuptor 40 de minute.Se inteapa cu o scobitoare sa se verifice daca este gata.

Cat timp tortul este la cuptor, preparati siropul cu mirodenii ( eu l-am preparat la inceput pt. ca trebuie turnat rece)..Puneti toate ingredientele intr-o cratita mica si amestecati-le la foc potrivit pana dizolvati zaharul.Asteptati sa dea in clocot si lasati la foc mic 5 min.Asteptati sa se raceasca si se strecoara printr-o sita intr-un borcan

Cnd tortul este gata,scoateti-l din cuptor si intepati-l pe toata suprafata cu un betisor.Presararti deasupra restul de nuci,(eu am pus cateva in plus):)apoi puneti cu o lingura siropul racit peste tortul fierbinte.

Se lasa sa se raceasca inainte de a-l servi.

Pofta buna !






5 comentarii:

  1. e un tort aromat ,arata foarte bine ,vreau sa te intreb despre cartea lui Gordon Ramsay Bucataria lumii daca e accesibila ma refer daca se gasesc in magazinele noastre toate produsele sau condimentele cerute de el in retete,si eu doresc de multa vreme sa achizitionez aceasta carte,Multumesc!Mari!

    RăspundețiȘtergere
  2. Mari ,retetele contin destul de multe ingrediente,mai rare, pe care le caut si eu la hipermarketuri si tot nu-mi sunt accesibile , dar in mare parte poti sa-i prepari destul de multe din minunatele retete .
    Eu voi continua sa prepar si sa postez retete din aceasta carte .

    Te pup si te mai astept la mine ! :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Waw ce tort minunat ! Mai ales ca este ...zemos , asa cum ne plac noua prajiturile.
    Doar un lucru vreau sa stiu: ai scris 20 g faina...e corect ? Mi se pare cam putina....
    Te tzuc si astept multe retete din aceasta minunata reteta.( vad ca mai sunt...)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc mult!:)

      20 G FAINA ,CORECT,RESTUL ESTE NUCA SI CRUTOANE!

      Daca va plac prajiturile zemoase trebuie sa incercati si Prajitura turceasca cu iaurt si sirop de citrice,este minunata,parol.:)

      O zi minunata!

      Ștergere
    2. http://calatorii-culinare-adina.blogspot.ro/2012/05/prajitura-turceasca-cu-iaurt-si-sirop.html

      Ștergere