Dupa reteta simpla de cozonaci cu stafide si rahat ,era normal sa va soptesc si modul de desfasurare a cozonacului delicios cu cacao,nuci si stafide .
Ingrediente pentru 2 cozonaci mari :
1 kg de faina 000
250 g unt 82% grasime
1 cana de zahar (250 g)
80 g drojdie proaspata (Butafok)
350 ml lapte
5 galbenusuri
1 lingura coaja de portocala sau lamaie
3 fiole esenta de vanilie sau de portocala/lamaie
strop de sare
Pentru crema :
400 g nuci maruntite
5 albusuri
3-4 fiole esenta de rom
3 linguri de cacao
70 g zahar
Putem adauga : fructe uscate si/sau rahat
Ungem cozonacii cu :
1 ou batut cu putin lapte si presaram zahar
Mod de preparare:
Ingrediente pentru 2 cozonaci mari :
1 kg de faina 000
250 g unt 82% grasime
1 cana de zahar (250 g)
80 g drojdie proaspata (Butafok)
350 ml lapte
5 galbenusuri
1 lingura coaja de portocala sau lamaie
3 fiole esenta de vanilie sau de portocala/lamaie
strop de sare
Pentru crema :
400 g nuci maruntite
5 albusuri
3-4 fiole esenta de rom
3 linguri de cacao
70 g zahar
Putem adauga : fructe uscate si/sau rahat
Ungem cozonacii cu :
1 ou batut cu putin lapte si presaram zahar
Mod de preparare:
Toate ingredientele le vom avea pregatite la temperatura camerei !!!
Frecam drojdia cu o lingura de zahar,putin lapte caldut si o lingura de faina. Lasam maiaua la dospit, acoperita .
Aceasta drojdie,Butafok, am folosit-o destul de des ,este chiar buna. Activeaza repede,maiaua mea a explodat prin folia alimentara care acoperea vasul.:))
Pregatim o covata sau un lighean .Cernem toata faina .
Incalzim putin laptele si punem in el zaharul,5 galbenusuri ,esenta de vanilie,de portocala,coaja de portocala,un strop de sare .Amestecam cu un tel.
In mijlocul fainii ,turnam maiaua si laptele aromat .Incepem sa framantam in timp ce adaugam putin cate putin din untul foarte moale.Il incorporam pe tot in aluat.
Aluatul va fi unul omogen,nu va speriati !
Dam cu el de masa pana transpira. :)
Il lasam la crescut 3 ore, acoperit,la loc cald ferit de curent.
O sa iasa o perna umflata,pufoasa si parfumata.
Crema :
Albusurile cu zaharul le batem bine cu un tel ,presaram cacao cernuta,nuca maruntita,stafide rehidratate in esenta de rom.
Cu acest amestec umplem cozonacii.
Impartim aluatul in 4 bucati .Intindem pe fiecare in parte cu mana si le umplem cu crema de nuci,stafide si cacao.
Formam un cozonac din cate doua rulori impletite si le asezam in forma unsa cu unt si tapetata cu faina.
Lasam cozonacii sa mai creasca si in forme,pana se incinge cuptorul .
Ungem cozonacii umflati cu ou amestecat cu putin lapte si presaram zahar sau mac.
Dam la cuptor incins pentru 50-60 de minute,180 de grade.
Primul scos... va disparea cald in burtica !:))
Pofta buna !
Excelent! Asa e ca poti folosi si alt tip de faina? Eu nu am vazut aici tipul 000!
RăspundețiȘtergerePupici pentru pastry chef!
Draguta, eu i-am facut si cu faina 650 si au iesiit minunat !
ȘtergereMultam de vizita.
Nu pot sa zic decat ca ti-a iesit minunat. Te felicit!
RăspundețiȘtergereTe pup !
ȘtergereArata divin! Vrem reteta pe www.petitchef.ro sa o distribuim la toti cei care apreciaza deliciile tale.
RăspundețiȘtergereMultumim!
Sunteti amabili,multumesc,se rezolva !:)
ȘtergereM-ai omorat cu astia, ce bine arata! Super!
RăspundețiȘtergereMultumesc !
ȘtergereGata deja cozonacii?? Cred si eu ca nu mai ai, la ce pufosenii ti-au iesit ;-) Saptamana asta iar ii faci, nu-i asa? :P
RăspundețiȘtergereAstia se mananca atat de rapid...:))
ȘtergereSunt extraordinari de frumosi !
RăspundețiȘtergereMultumesc !
Ștergerearata foarte bine sunt apetisanti
RăspundețiȘtergereMultumesc, Ana !:)
RăspundețiȘtergerearată foarte apetisanti am să-i încerc să-i fac acum de paste multumesc ptr.postare
RăspundețiȘtergere