luni, 3 februarie 2014

Prajitura Mimoza sau prajitura Albinita ?

Am facut prajiturica asta de multe ori,cu mici modificari la ingredientele pentru foi,care se intindeau mai greu.Reteta asta am gasit-o in  vraful de reviste culinare cumparate pentru sarbatori.
In revista apare sub denumirea de Mimoza ,dar eu o stiam ca Albinita sau Ungureasca.
Oricum, este o bunatate de prajitura si foile pregatite dupa aceasta reteta se intind mult mai usor datorita laptelui care inmoaie coca.






Ingrediente pentru 4 foi coapte pe spatele tavii de marimea ( 22/30 cm) :

50 g unt
150 g zahar
1 ou
2 linguri cu miere
5 linguri cu lapte
450-500 g faina
1 plic praf de copt


Ingrediente pentru crema :

500 ml lapte
3 galbenusuri
200 g unt gras
3 linguri cu faina
200 g zahar pudra
2 fiole cu esenta de vanilie

1 cana cu gem de prune/capsuni

Foile:

Intr-o cratita, punem untul ,laptele,zaharul,mierea si oul.Punem pe foc mic si amestecam continuu,pana se obtine o spuma,cam 10 minute.NU SE FIERBE !
Lasam compozitia sa se raceasca.
Amestecam praful de copt cu faina cernuta.Incorporam in compozitia cu miere.
Framantam un aluat omogen,il impartim in 4 parti egale.
Intindem 4 foi pe care le coacem pe dosul tavii unsa cu putin unt in cuptorul incins( pana se inchid putin la culoare).Se vor usca afara.

Crema:

Amestecam cu un tel faina,laptele si galbenusurile.Punem pe foc mic si fierbem amestecand continuu.Adaugam esenta de vanilie.
Lasam sa se raceasca.
Batem spuma untul cu zaharul si adaugam peste amestecul racit.Omogenizam bine toate ingredientele astfel incat sa obtinem o crema de consistenta mierii.

Impartim crema in doua parti egale.

Asamblam prajitura: foaie,crema,foaie,gem,foaie,crema,foaie.
Asezam un fund de lemn,o greutate, peste prajitura si o dam la rece peste noapte.

Presaram zahar farin si o portionam.

Frageda si gustoasa !

Pofta buna!









18 comentarii:

  1. Extraordinar ti-a iesit, Adina! Imi place nespus, chiar mi-e dor de-o prajitura cu foi.

    RăspundețiȘtergere
  2. pupam gospodina! :))
    seara faina!

    RăspundețiȘtergere
  3. Cat de bine arata!!
    ce pofta mi-ai facut!!!

    RăspundețiȘtergere
  4. Un deliciu! Tu mereu faci prajituri bune cu foi!

    RăspundețiȘtergere
  5. Te astept la concurs http://pusikmea.blogspot.ro/2014/02/concurs-forme-torturi.html
    Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  6. Răspunsuri
    1. Ba da !
      Ingrosati crema cu ce doriti dvs.
      Improvitati ,lasati imaginatia condusa de gust !

      Ștergere
  7. Pot sa fac crema cu gris in loc de faina?

    RăspundețiȘtergere
  8. Cat timp o pot tine? E prea devreme sa o fac pt craciun?

    RăspundețiȘtergere
  9. Se poate pastra la frigider timp de o saptamana !

    RăspundețiȘtergere
  10. Buna Adina, am incercat aceasta reteta de 2 ori, a iesit delicioasa. Insa am o intrebare, desi am respectat tot ca la carte, am folosit miere naturala, etc, mie nu imi ies foile maro inchis, daca le las mai mult se ard. Ai idee de ce? Poate fac ceva gresit? Multumesc.

    Elizabeth

    RăspundețiȘtergere
  11. Sa nu lasi foile sa se coaca prea mult pt. ca devin amare !
    Nu inteleg de ce nu ti se maronesc pt.ca mierea,in orice aluat, se inchide la culoare ! Vezi si turta dulce, cel mai simplu exemplu.
    Eu folosesc miere poliflora, miere de salcam...de care am in mom.in care ma apuc de prajituri.Oricum, nu-ti face griji pt. culoare, important este gustul.
    Te pup !

    RăspundețiȘtergere
  12. La ce temperatura coacem foile? MUltumesc

    RăspundețiȘtergere
  13. Foile se coc la foc medium !
    Este important sa nu le lasam as se maroneasca, le scoatem fix cand incep sa se usuce.
    Multumesc !

    RăspundețiȘtergere